Zpráva

Cirk La Putyka (A)live
vydáno: 16.3.2020
Cirk La Putyka uvede online ve středu záznam představení Up End Down s Filmovou filharmonií. Startuje tak platforma Cirk La Putyka (A)live. Po úspěchu online uvedení představení Memories of Fools z prostoru Jatek78 tak připravuje další akce určené pro virtuální prostředí.

Hned ve středu 18. března od 20.00 nabídne Cirk La Putyka zdarma na svém YouTube a Facebook kanálu strhující filmový záznam novocirkusové inscenace Up End Down Symphony - tedy představení s hudebním doprovodem čtyřiceti pětičlenné Filmové filharmonie pod taktovkou dirigenta Chuheie Iwasakiho. Záznam vznikl na Jatkách78 v prosinci 2018 za použití špičkové nahrávací techniky a přímo v kinech ho mohli vidět diváci na podzim loňského roku. V inscenaci Up End Down Symphony v režii Rostislava Nováka ml. ožívá příběh o andělech a lidech plný vzpomínek, od kterých se člověk nedokáže odpoutat. Vrcholná akrobacie, hudební doprovod symfonického orchestru s prvotřídním zvukem, skvělý herecký výkon Rosti Nováka staršího v hlavní roli, blízké a nezvyklé záběry na herce, akrobaty i hudebníky... diváky u počítačů díky všem těmto prvkům čeká působivý zážitek, který bude navíc doplněný o živě přenášený úvod a závěr principála souboru Rosti Nováka ml.

Středeční on-line uvedení Up End Down Symphony zahajuje sérii pravidelně “vysílaných” akcí souboru určených pro dobu, kdy se jich na Jatkách78 nemohou fyzicky zúčastnit diváci - platformu Cirk La Putyka (A)live. V přípravě jsou například novocirkusové studio pro děti, loutkové pohádky, večerní živě přenášená představení, záznamy inscenací i koncerty. Do aktivit se zapojí i další spřátelené soubory nejen z Jatek78.

„Když jsme kvůli zrušení všech akcí přišli o fyzický kontakt s diváky, přesouváme se za nimi do virtuálního prostoru. Chceme ale navíc upozornit na to, že většinu našich příjmů tvoří tržby ze vstupného. Na nich jako zdroji obživy jsou závislí herci, akrobati, technici i tvůrci, kteří jsou většinou na volné noze. Chceme upozornit nejen na sebe, ale i na všechna nezávislá divadla, která najednou přišla o zdroj obživy,“ upozorňuje Rosťa Novák ml. a zároveň děkuje všem fanouškům za jejich obrovskou podporu v průběhu představení Memories of Fools.

Přímo soubor Cirk La Putyka mohu zájemci podpořit na Darujme.cz (www.darujme.cz/projekt/1202156).

Inscenace Up End Down měla premiéru jako druhá v pořadí v roce 2010 v pražské La Fabrice a v tom samém roce získala Cenu Divadelních novin. „Představení Up End Down je pro mě srdcový projekt. Byl riskantní. Navazoval na veselou La Putyku, kde jsme všichni dělali to, k čemu máme předpoklady. Ale v Up End Down jsme chtěli kombinovat divadlo a cirkusové techniky a učili jsme se vše úplně od nuly. Je tam jasný příběh, se kterým se může každý ztotožnit,“ vysvětloval loni principál souboru Rostislav Novák ml., který jak původní, tak i novou verzi režíroval.

Hudebních aranží pro symfonický orchestr se ujal spoluautor původní hudby Jan Maxián. „Už při vzniku představení jsem cítil, že příběh, způsob vyprávění, hudební téma a vlastně hudba v představení jako taková, je natolik široká a nosná, že by mohla využít širší paletu barev - symfonický orchestr,“ uvedl tehdy Maxián a dodal: „Spojit novocirkusové divadlo s orchestrem může být dost komplikované, neboť hudbu jsme vždy koncipovali tak, abychom mohli ve velké rychlosti reagovat na jakékoliv změny dění na jevišti. Což jsme také vždy dělali. Ve třech. Ale improvizovaně takto měnit hudbu v padesátičlenné bandě... to bude jiná jízda.“

Více informací na www.laputyka.cz.
Up End Down Symphony - trailer: https://www.youtube.com/watch?v=G1JSCQHrN-M.


zdroj zprávy: Jiří Sedlák (ArtsMarketing.CZ)