Zpráva

Členové Cirku La Putyka v sólových projektech
vydáno: 24.5.2016
Na konci května se na Jatka78 vrátí Cirk La Putyka. Konkrétně čtyři jeho členové, kteří uvedou své sólové projekty. Coline Mazurek, Valentin Verdure, Šárka Bočková a Vojtěch Fülep předvedou 29. a 30. května v 19.30 dvě představení v průběhu jednoho večera - taneční maraton i poetickou pohybovou inscenaci o vztazích.

První část večera nese název Championnat. Vznikla ve spolupráci dvou francouzských umělců, Coline MazurekValentina Verdureho, známých z putykářských show Dolls nebo Family, a choreografa Simona Tanguyho. Tentokrát se vydávají na soutěžní taneční maraton, ve kterém nejde o vítězství, ale o překonání hranic vlastních fyzických možností. Každých dvanáct vteřin dvacetiminutové soutěže se ozve pípnutí, které nařizuje změnu. Akrobaté předvedou celkem sto změn – nové číslo, pohyb, cokoli, důležité je předvést něco nového. Projekt se inspiruje filmem Sydneyho Pollacka Koně se také střílejí, z jehož finále Coline a Valentin vycházejí. Výsledkem je inscenace přesahující hranice klasické novocirkusové show, zkouška fyzických i psychických možností akrobatů, kteří se specializují na párovou akrobacii.

Na Championnat naváží Šárka BočkováVojtěch Fülep projektem 3CM, který připravili společně se známým finským režisérem Maksimem Komarem, jehož nejnovější premiéru show Opaque Jatka78 uvedla na začátku měsíce. Pohybová inscenace se věnuje vztahu muže a ženy, tedy tématu na první pohled banálnímu. Tvůrčí trojice pojala koncept jako poetickou pohádku pro dospělé, která je založená na reálných situacích. Dvě v rozlišných sférách samostatně existující bytosti se setkávají a kontrastují na pozadí herectví, klaunérie, současného tance a závěsné akrobacie. 3CM fungují jako vzdálenost, která může dělit jednoho od druhého, nebo jako ona drobná míra, která občas stačí na to, aby se lidé od sebe vzdálili. Inscenace je o přibližování a vzdalování, touze a neopětování, potkávání a míjení, pochopení a neporozumění, unikání a přibližování a také o štěstí a zklamání.

zdroj zprávy: Klára Nechanická