Zpráva

Continuo připravuje site-specific VE SKLEPĚ
vydáno: 16.7.2013
Od 15. července připravuje Divadlo Continuo site-specific projekt s názvem Ve sklepě. Jeho přípravy probíhají na Švestkovém Dvoře v Malovicích za účasti Corinny Vitale a Oliviera Givannoniho, pedagogů švýcarské vysoké školy fyzického divadla Scuola Teatro Dimitri, a dále pak v nezrekonstruovaných sklepních prostorách kulturního prostoru Sladovna – galerie hrou v Písku.

Pro letošní rok si tvůrci projektu vybrali prostor sklepení písecké Sladovny, které je v tuto chvíli pro návštěvníky Sladovny nepřístupné. Sklep se stal metaforou pro místo, ve kterém jsou uložené věci, vzpomínky a události, jež zdánlivě nehrají v našem každodenním individuálním životě ani v životě společnosti zásadní roli. Ale přesto existují. Odložili jsme je, zabalili, uskladnili. A  zapomněli na ně.

„Kam jsem to jen dal?“ – „Na něco jsem určitě zapomněl.“ – „Někde to tu musí být.“ – „Přece to nevyhodím.“ – „Musím to schovat hodně hluboko.“ - „Co když se to bude jednou hodit.“ – „Tohle nesmí nikdo vidět.“

„Připravovaná inscenace je exkurzí do míst, kde tyto odložené věci a skutečnosti ožívají a derou se na povrch. Svět našeho podvědomí, svět zakonzervovaných vzpomínek a zamražených snů. Svět zapomenutých věcí,“ říká o jedné z hlavních inspirací letošního projektu režisér představení a umělecký vedoucí Divadla Continuo Pavel Štourač.
„Společně s dvaceti účastníky projektu z celého světa se budeme pokoušet hledat odpovědi na otázku „Co jsme zapomněli?“ Jako jednotlivci i jako společnost. Odpovědi však nebudou hledat ve slovech, ale v pohybu těla a materiálu, ve zvuku lidského hlasu i zvuku prostoru, v rytmu, hudebnosti, světle, barvě a tvaru,“ dodává.

Divadlo Continuo se dlouhodobě věnuje tvorbě divadelních projektů, spojených s krajinou ve které od roku 1995 jeho členové žijí a tvoří. V pravidelných letních site-specific projektech, kterých se účastní studenti a mladí lidé prakticky z celé Evropy, se Divadlo Continuo zabývá historií krajiny a osudy lidí s ní spojených (Krajina na znamení 2009, Jizvy v kameni 2010 - projekty vytvořené na základě sebraných vzpomínek pamětníků, žijících v okolí Malovic); její současnou podobou, její imaginací a skrytou poetičností (Hostina času 2008, Jezero Grus Grus 2011) i kontextem krajiny na pozadí literatury a lidové slovesnosti (Na hrázi 2007 - inspirováno lidovými baladami K.J.Erbena).
Poslední roky se také inspiruje prostory, které přestaly sloužit již svému účelu nebo se nevyužívají a prostřednictvím divadelního projektu je oživuje divadelní akcí (Citadela 2012 – inspirováno Citadelou Antoina de Sait- Exupéryho)

Inscenaci VE SKLEPĚ, která vzniká na základě společné práce účastníků projektu a členů Divadla Continuo, pod vedením režiséra a uměleckého vedoucího souboru Pavla Štourače, bude možné vidět ve dnech 8. - 13.15. - 22. srpna 2013, vždy od 20:00 ve sklepě kulturního prostoru Sladovna – galerie hrou v Písku.

Vstupenky na představení jsou k zakoupení online na stránkách www.continuo.cz.