Zpráva

Dramox
Dejvické divadlo poosmé, legenda o svatých a prestižní zahraniční představení z pěti zemí. To jsou novinky z Dramoxu pro tento týden.
vydáno: 5.12.2021
Předplatitelé Dramoxu se můžou těšit na další nové záznamy představení z různých divadel. Novinkou je legendární představení Dejvického divadla Bratři Karamazovi, které se dočkalo i filmového zpracování v režii Petra Zelenky.

Dohromady přibude šest nových záznamů z pěti různých zemí světa. A to třeba skvělý muzikál Anna Karenina z Moskevského operetního divadla nebo nejznámější Shakespearovu tragédii Romeo a Julie v interpretaci prestižního Stratforského festivalu z Kanady.

Předplatitelé si mohou pustit i představení Legenda 997 (V+V) z Městského divadla Mladá Boleslav. Inscenace mapuje životy českých světců Vojtěcha a Václava, kteří svými názory předběhli dobu. Vtipně kritizuje společnost, na počátky české státnosti shlíží z dnešní doby a s dnešním slovníkem. O hudbu k představení se zasloužila písničkářka Radůza. Online derniéra představení proběhla 1. února letošního roku, předplatitelé tak mají jedinečnou možnost vidět na Dramoxu představení, které již divadlo neuvádí.

A jaká nová představení od zahraničních souborů mohou diváci zhlédnout?

Anna Karenina jako velký moskevský muzikál
Moskevské operetní divadlo nastudovalo světovou klasiku L. N. Tolstého jako muzikál. Nabízí monumentální romantický pohled do devatenáctého století se skvělými tanečními kreacemi, a to včetně krasobruslařských figur na moskevském kluzišti. Industriální scéna plná světelných efektů a projekcí upoutá a vtáhne diváky do děje, takže se stávají součástí představení. Představení je dostupné v HD kvalitě.

Romeo a Julie klasicky z Kanady
Nejslavnější romantický příběh z pera Shakespeara ožívá na prknech Stratforského festivalu. Inscenace, kterou není třeba blíže představovat je výjimečná nejen dobovými kostýmy v kontrastu s jednoduchou scénou, ale především hereckými výkony, které jsou doslova dechberoucí. Představení v shakespearovské angličtině doplňuje překlad Martina Hilského.

Jaký život mají kufry? Skotské představení pro nejmenší
Výpravná inscenace z dílny Ailie Cohen Puppet Maker zavede malé i velké k létajícímu kufru. Úředník Larry jej jednou objeví před svou kanceláří a začne pro něj nespoutaná cesta plná dobrodružství. V inscenaci velmi dobře působí výtvarná estetika ve spojení s klasickými loutkami. Toto představení přibude k více než 30 představením pro nejmenší.

Geniální komedie, australská mouka všude
Celosvětově oceňovaná šílená komedie o třech pekařích z australského Perthu, u které se nepřestanete smát. Mezinárodní skupina The Latebloomers vyniká v zachycení vtipných momentů a je jistou stálicí mezi komediálními soubory. Kromě nově přidané hry si můžete pustit také inscenaci Skotsko!, která je na Dramoxu také k vidění.

Legendární Karamazovi z Dejvic
Otázky morálky, trestu a viny řeší Bratři Karamazovi v podání Dejvického divadla. Režisér Lukáš Hlavica oživuje na divadelních prknech příběh Dostojevského, který proti sobě staví nejen rodinu, ale především názory na víru. Hlavní roli starého Karamazova se představuje Ivan Trojan, ale zároveň je obsazení plné oblíbených herců Dejvického divadla – Martina Myšičky, Davida Novotného, Igora Chmely nebo Radka Holuba.

-----

Dramox je česká streamovací služba, která poskytuje největší výběr českých i zahraničních záznamů divadelních představení na jednom místě a umožňuje jejich sledování online. Funguje na principu předplatného: měsíční předplatné stojí 299 Kč, cena ročního předplatného je 2 990 Kč. Většina prostředků získaných v rámci předplatného jde zpět divadlům, tvůrcům a hercům. Navíc je možné podpořit libovolnou částkou přímo konkrétní divadlo. Dramox nabízí také zvýhodněné předplatné pro školy a studenty včetně materiálů, které pomáhají se zhlédnutým představením pracovat. Dramox je možné sledovat také na televizních a mobilních aplikacích. Službu společně založili Martin Hájek, internetový podnikatel, Martin Zavadil, který se dříve věnoval stavění digitálních společností a Radim Horák. Ten pomáhal spustit videoportál voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl.

zdroj zprávy: Kristýna Sudková