Zpráva

Den bez Rusáka
vydáno: 11.12.2014
Divadlo X10 připravilo premiéru inscenace Den bez Rusáka, adaptace románové prvotiny nejznámější současné polské autorky Doroty Masłowské, který u nás vyšel pod titulem Červená a bílá.

Román, který po svém vydání v Polsku v roce 2002 vyprovokoval nebývale bouřlivé diskuze, nadšení i emoce, autorce vysloužil titul nejkontroverznější polské spisovatelky. Mediální vlna, která se kvůli Červené a bílé vzedmula, nemá v polské literatuře po roce 89 obdoby. Stejně tak se knize dostalo nevídaného úspěchu komerčního.

Bylo to nejen z důvodu mládí autorky (v den vydání jí bylo pouhých 19 let), ale především pro zcela jedinečný literární styl, inspirující se slangovým jazykem mladých lidí, žijících zejména na chudých polských sídlištích. Román lze chápat jako generační výpověď o dnešních mladých lidech, zbavených hodnot. Tápajících v bludišti laciných drog, konzumního světa, sexuálních dobrodružství, hospodské nudy a nicnedělání, které stojí v kontrastu ke zdánlivě absolutní svobodě, kterou postavám svět, ve kterém žijí, skýtá. Stejně tak je kniha jazykovým experimentem, kombinujícím lexikální stylizace a vytvářejícím vlastně jazyk nový, takový, který dokonale kopíruje chaos, s nímž se musejí potýkat ve svých hlavách jeho postavy.

Divadelní adaptace, která vznikla přímo pro Divadlo X10 se pokouší divadelně rozžít jazyk literární předlohy. Inscenace, která bude prvním scénickým provedením tohoto románu na českých jevištích akcentuje témata osamělosti a úzkostného pocitu neskutečnosti světa kolem, zároveň ovšem klade důraz na svérázný humor, na kterém kniha i inscenace do značné míry stojí.

"Protože je Den bez Rusáka a ve městě musí bejt všechno cool, vohňostroj starostovi až do prdele, zdravý vobčani s grilem na balkóně."

Režie se ujala režisérka Ewa Zembok. V jedné z hlavních rolí se představí performerka BioMasha, patrně nejúspěšnější představitelka české Slam poetry.

Den bez Rusáka bude po site-specific inscenaci Strašnice, mordů plný ulice, druhou premiérou sezóny 2014/2015 Strašnického divadla, v němž sídlí soubor Divadlo X10 pod vedením Lenky Kolihové Havlíkové, která se rozhodla věnovat nezávislým projektům.

Premiéra se uskuteční 19. prosince v 19.30 v Divadle X10 ve Strašnickém divadle. První reprízy jsou plánovány na 21. 1. a 28. 1. 2015 v 19:30 tamtéž.

DOROTA MASŁOWSKA: DEN BEZ RUSÁKA
Překlad: Barbora Gregorová
Dramatizace: Matěj Samec
Režie: Ewa Zembok
Dramaturgie: Matěj Samec, Lenka Kolihová Havlíková
Výprava: Jana Hauskrechtová
Hrají: BioMasha, Anna Císařovská, Eva Josefíková, Lída Němečková, Týna Průchová a Jakub Gottwald


Magda řiká, že mezi ní a Silnym je konec. Andžela má svůj vlastní, nevopakovatelnej styl. Nechce se vázat, ale kdyby se našel někdo, kdo má rád bedminton, pak by třeba… Nata Zevlová je dneska nasraná, protože na celym městě neni perník. Ala studuje ekonomii, má ráda dobrý film, neposlouchá žádný hudební styl, ráda by poznala slušného chlapce bez závislosti ve věku od dvaceti pěti do třiceti let za účelem vážného, kultivovaného vztahu. Arleta tady z toho má doslova stíhu, takovou stíhu, že o tom tady píše knížku. Zejtra bude na městě probíhat Den Bez Rusáka, takovej fesťák. A než se rozkoukaj, než jim docvakne, že tohle to je teda konec všeho dobrýho, přísun vzduchu je vypnutej a šlus, konec, neni počasí, je černý počasí.