Zpráva

Depresivní děti uvedou adaptaci románu Kdo zabil mého otce
vydáno: 1.11.2021
Pražské nezávislé divadelní těleso Depresivní děti touží po penězích připravuje novou inscenaci. Tentokrát „umělecký gang“ nemodernizuje starší látku, jak má ve zvyku, ale věnuje se textu navýsost současnému. Stejnojmenný román mladého francouzského autora Édouarda Louise vyšel v českém překladu teprve v září tohoto roku a premiéry se dočká příznačně na Den boje za svobodu a nezávislost. Novou hru režíruje umělecký šéf souboru Jakub Čermák, který byl letos potřetí nominován na cenu Divadelních novin.

„Inscenace se bude věnovat vztahu rodičů a dětí, jejich vzájemnému nepochopení, zraňování, hledání touhy po blízkosti a lásce. Je ale také o společenském systému, který tyto vztahy ovlivňuje či komplikuje. Je to psychologická sonda, sociální analýza, stejně jako společenský apel,“ přibližuje režisér Čermák.

Kniha Kdo zabil mého otce je třetím románem hvězdy současné francouzské literatury Édouarda Louise. Jde o literární zpověď, která je stručnou, ale sžíravou obžalobou francouzského třídního systému a zároveň něžným milostným dopisem. „V zásadě bych chtěl dramatizovat všechna jeho díla, ale teprve u tohoto posledního jsem měl pocit, že mám ideálního představitele a že autor v něm nejzřetelněji promlouvá k něčemu velmi osobnímu. Domnívám se, že není v současné České republice disponovanějšího herce pro roli Édouarda, než je Daniel Krejčík, který mě opakovaně překvapuje svou míru empatie, niterného prožitku, stejně jako inteligence či energie,“ vysvětluje Jakub Čermák volbu hereckého obsazení.

Daniel Krejčík je znám z mnoha filmových i dabingových rolí. Svou hlavní úlohu v připravované hře přibližuje takto: „Éduard Louis, spisovatel, dramatik a sociolog, syrově a bez příkras mluví o sobě a o svém otci. Často mi přijde, že nikoho nehraju, jen jinými historkami popisuju vztah každého gaye se svým vlastním otcem. Když jsem tu knihu přečetl poprvé, plakal jsem. Celé tohle zkoušení pro mě znamená velkou osobní odvahu po letech sám nastavit zrcadlo sobě i svému otci. A mnohému zkusit porozumět. Snad to stejně budou mít i diváci.“

Výprava inscenace bude přísně jednoduchá. „Výchozí pozice syna je velmi omezený prostor vlastních vzpomínek v konfrontaci s vědomím, že je třeba vstoupit na území otce. Syn se pohybuje pouze v úzkém pruhu světla, zatímco otec obývá celý prostor,“ popisuje svou koncepci scénografka Martina Zwyrtek. Ta si letos vysloužila nominaci na Cenu divadelní kritiky za práci na inscenaci Happy end v hotelu Chateau Switzerland, kterou také režíroval Jakub Čermák. „Nominace mi udělala radost, ale nevím jestli nebyla adresovaná více Janě Prekové za odvahu pracovat s Depresivními dětmi,“ dodává se smíchem Zwyrtek.

Tým Depresivních dětí na zkouškách opakovaně čte celou knihu, která je sama osobě velmi útlá. „Asociují se nám naše vlastní rodinné vztahy, vztahy s otcem a obdivujeme, jak něco takového dokáže autor předlohy zachytit i analyzovat. Myslím, že vzniká představení pro každého, kdo byl někdy synem či otcem – a samozřejmě dcerou či matkou,“ popisuje umělecké ambice souboru Jakub Čermák. A jak reflektuje svou letošní nominaci v cenách Divadelních novin? „Asi se budu zasazovat o to, aby byl přijat zákon, že tři nominace se rovnají jedné udělené ceně. Nebo prostě budu muset vytvořit další a ještě lepší představení,“ uzavírá Čermák.

Jestli se Jakubovi Čermákovi a Depresivním dětem podaří nové a lepší představení právě díky aktuálnímu textu, zjistí diváci již 17.11. na premiéře, nebo o den později 18.11. na první repríze. Druhá repríza je plánována na 6.12., hrát se bude v divadelním prostoru Venuše ve Švehlovce na pražském Žižkově.

Depresivní děti touží po penězích – Éduard Louis: Kdo zabil mého otce
Režie: Jakub Čermák
Scéna a kostýmy: Martina Zwyrtek
Hrají: Daniel Krejčík, Adam Mašura
Produkce: Jiří Dejl, Zuzana Juklová
Premiéra 17.11.2021
Reprízy: 18.11. a 6.12.2021


zdroj zprávy: Alena Julie Novotná

Další zprávy