Zpráva

Dítě v Dlouhé 2017
vydáno: 22.3.2017
Od 29. března do 2. dubna se bude v pražském Divadle v Dlouhé už podevatenácté konat festival pro děti a jejich dospělé Dítě v Dlouhé. Letošní ročník, stejně jako osmnáct předchozích, nabídne publiku výběr z nové tvorby mimopražských profesionálních divadel hrajících pro děti. A to pro děti menší i větší, ale také pro jejich dospělé, tedy rodiče, prarodiče či učitele, tak aby společně mohli prožít neopakovatelné chvíle porozumění mezi jevištěm a hledištěm, odehrávající se pouze tady a teď.

Na festival přijedou divadla z Liberce, Plzně, Kladna, Brna, Ostravy a Hradce Králové. Bude se hrát dopoledne pro školy, večer pro veřejnost a Klub mladých diváků, o víkendu pro děti s rodiči. Víkendový program je letos opravdu pro všechny děti, a to od těch úplně nejmenších, protože v sobotu 1. dubna nabídne Batosnění pro děti od 10 měsíců do 3 let (a jejich rodiče). Diváci se během festivalu mohou těšit na klasické pohádky, komedie i dobrodružný příběh, a to v moderním, výtvarně i hudebně okouzlujícím zpracování a v podání špičkových souborů, které se tvorbě pro děti věnují dlouhodobě a velmi úspěšně. Naivní divadlo Liberec uvede bláznivou (a přitom pohádkově laděnou) komedii Komáři se ženili o komárovi Zdendovi, který se vydává do světa zachránit unesenou nevěstu a pomáhají mu při tom hmyzí přátelé z řad krvesajného hmyzu. Nastudoval ji režisér a loutkář Tomáš Dvořák, který je shodou okolností podepsán i pod titulem, s nímž na festival přijede jeho domovské Divadlo Alfa z Plzně – Molièrovým Lékařem proti své vůli. Kladenské Divadlo Lampion přiveze pohádku z pera přední české písničkářky Radůzy Uhlíř, princ a drak, která zavede děti do království, z něhož navždy odešlo jaro. Nevšední dobrodružství laděné do prostředí dolu Mayrau spolu s působivou hudbou otevírá brány hlubin země v nápaditém a hravém scénografickém pojetí Jana Brejchy. Známou knihu Astrid Lindgrenové Bratři Lví srdce uvedlo na scénu brněnské Divadlo Polárka v režii svého nového uměleckého šéfa Jana Cimra. Pohádka pro děti i dospělé rozkrývá dětsky přístupným způsobem náročná témata, ale také ukazuje, co je v životě důležité, čeho je dobré se bát a proti čemu bojovat. Ostravské Divadlo loutek se pod režijním vedením Radovana Lipuse vydalo na cestu napříč dějinami dvacátého století v inscenaci Nastupovat! Děják z rychlíku. Z Hradce Králové přijede Klicperovo divadlo i Divadlo DRAK. Klicperovo divadlo přiveze inscenaci Medvědi, která měla být na festivalu uvedena už vloni, ale kvůli úrazu v souboru se hostování neuskutečnilo. Příběh jednoho sourozeneckého dua bude mít na festivalu svou derniéru. Divadlo DRAK uvede poeticky zpracovanou pohádku O bílé lani, za niž již získalo několik ocenění: Jiří Vyšohlíd dostal Cenu divadelní kritiky a Cenu města Plzně za hudební plán inscenace na festivalu Skupova Plzeň a společně s Tomášem Jarkovským a Jakubem Vašíčkem byl nominován na Cenu Divadelních novin v kategorii Loutkové a výtvarné divadlo. Poprvé se na festivalu Dítě v Dlouhé představí plzeňské Divadlo J. K. Tyla, které zahraje pohádku Živá voda v režii své umělecké šéfky Natálie Deákové.

Hrdiny letošních festivalových představení spojuje jedno téma – různou měrou a v různém žánru jsou vystaveni výzvám, které si sami nezvolili. Dostávají se do nečekaných situací, kdy musí překonat sami sebe, aby dostáli svému úkolu. V opačném případě selžou, což se také stává. Jen jeden ze tří bratrů v pohádce o Živé vodě splní svůj úkol se ctí, dalším dvěma se to nepovede. Zdaleka ne všichni komáři se šťastně navrátí ze své bojové mise a ožení se. Drvoštěp Sganarelle se zuby nehty brání roli lékaře, do níž se dostal omylem, ale nakonec díky ní zachrání nejen sebe, ale „uzdraví“ i Gerontovu dceru Lucindu. Bratři Jonatán a Karel (řečený Suchárek) Lvové musí opakovaně prokázat zcela nedětskou statečnost a obětavost, aby osvobodili sebe i celé Třešňové údolí. Jiní dva bratři – Medvědi – se zdaleka ne tak dobře vyrovnají se svou nečekanou popularitou. Lovec honící se za bílou laní dojde poznání až ve chvíli, kdy potlačí svůj výcvik a poslechne své srdce. Velkou výzvou je zběsilá jízda rychlíkem po různých tratích i v různých historických chvílích pro strojvůdce Lojzu i jeho syna, kterému je „děják“ poněkud cizí. Nemalý úkol obnovit rovnováhu přírodních sil má před sebou nešika princ Kryšpín, kterému naštěstí pomůže uhlíř i princezna Vendulka. A tak snad jenom u Batosnění není na první pohled zřejmá výzva k překonání sebe sama – ale kdo někdy uspával nespavé miminko, ten ví své...

O víkendu festivalová představení doplní i doprovodný program – prohlídky zákulisí vedené herci Divadla v Dlouhé, divadelní jarmark ve všech prostorách a výtvarné dílny. V sobotu 1. dubna to bude workshop fotokomiksu se Zuličníky s renomovaným fotografem Dereckem Hardem. Na neděli 2. dubna se pod názvem Vylosuj si pohádku připravují dva kratší workshopy s Karlou Kučerovou, ilustrátorkou letošního ročníku festivalu Dítě v Dlouhé. Karla Kučerová nechala rozkvést festivalové logo a nakreslila ilustrace ke všem představením. Z jednotlivých výtvarných prvků pak vznikl černobílý plakát, který je součástí katalogu a nabízí prostor pro vlastní fantazii malých i větších diváků.

Dítě v Dlouhé opět spolupracuje se studenty Divadelní vědy FF UK Divědy, kteří budou celý festival průběžně reflektovat na svém blogu Divědové na blogu, a na závěr udělí odbornou Cenu Dítko. Kromě ní samozřejmě zachováme tradiční diváckou Cenu Vojty Šálka, jejíhož držitele určují výsledky hlasování dětských diváků po každém představení.

Dopolední představení pro školy
Středa 29. 3. 10:00 Komáři se ženili / Naivní divadlo Liberec
Čtvrtek 30. 3. 10:00 Uhlíř, princ a drak / Divadlo Lampion, Kladno
Pátek 31. 3. 10:00 Nastupovat! Děják z rychlíku / Divadlo loutek Ostrava


Večerní představení pro veřejnost
Středa 29. 3. 19:00 Lékařem proti své vůli / Divadlo Alfa, Plzeň
Čtvrtek 30. 3. 19:00 Bratři Lví srdce / Divadlo Polárka, Brno
Pátek 31. 3. 19:00 Medvědi / Klicperovo divadlo, Hradec Králové


Víkendový program pro děti a jejich dospělé
Sobota 1. 4. 11:00 Batosnění / Damúza, Praha
14.00 Workshop fotokomiksu se Zuličníky
17.00 O bílé lani / Divadlo Drak, Hradec Králové
Neděle 2. 4. 13:30 a 16:15 Workshop Vylosuj si pohádku
15.00 Živá voda / Divadlo J. K. Tyla, Plzeň


Festivalové vstupné 100 Kč (s výjimkou Medvědů, kde platí pouze pro děti do 15 let).

zdroj zprávy: Karola Štěpánová