Zpráva

Divadlo D21 otevřelo výzvu pro autory, nyní sbírá povídky
vydáno: 2.10.2015
Otevřená kniha je název projektu Divadla D21, který nabízí autorům povídek možnost zapojení do zajímavé soutěže. Nejlepší povídky herci divadla přečtou na večerech Otevřené knihy. Vítěznou povídku zinscenují divadelníci do jevištní podoby. Uzávěrka přihlášek je 25. října.

„Projekt Otevřená kniha má být příležitostí, jak proměnit psaní – alespoň na chvíli – v dialog. Z dialogu se pak rodí další nápady, přichází vzájemná inspirace a ve výsledku to může být přínosné pro všechny. Pro autora i naše divadlo. A ano, samozřejmě, hledáme „čerstvou krev“, protože té je potřeba – tahle krev dělá divadlo výživným, silným, proudícím a živým!,“ popisuje projekt dramaturgyně Divadla D21 Magdalena Frydrych Gregorová. Ta je také v porotě, která povídky vybírá. Společně s uměleckým šéfem Jiřím Ondrou a režisérem Michalem Hábou jich minulý rok přečetli osmdesát sedm. Přesně tolik jich totiž do soutěže přišlo. Na večerech Otevřené knihy se pak divákům – posluchačům představily povídky, které porota vyhodnotila jako nejlepší. Tu vítěznou ale vybrali přímo diváci v sále na semifinálovém večeru.

Vítězem minulého ročníku se tak stal Jakub Haubert s povídkou Průvodce, která měla na jevišti premiéru v dubnu tohoto roku. „S Jakubem počítáme v budoucnu i na další spolupráci. Ostatní finalisté pak od nás obdrželi originálně graficky zpracovanou knížku se svými povídkami,“ hodnotí minulý ročník Gregorová.
Výzva je otevřená od srpna a uzávěrka povídek bude 25. října. Téma není nijak vymezeno. Jedinou podmínkou je rozsah maximálně pět normostran.

První večer Otevřené knihy se uskuteční 20. listopadu 2015.
Premiéra vítězné povídky je naplánovaná na 15. dubna 2016.

zdroj zprávy: Ilona Machová

Další zprávy