Zpráva

Divadlo D21 stráví Noc divadel v Bosně a Hercegovině
vydáno: 10.11.2016
Mladé vinohradské Divadlo D21 letos plánuje strávit Noc divadel netradičním způsobem. Díky spolupráci s bosenským hercem Hasanem Zahirovićem vyjede letos hostovat do Bosny a Hercegoviny. Divadlo navštíví Festival evropských divadel (FETT) v Tuzle, Noc divadel stráví v Sarajevu. Ansámbl divadla odjede 17. listopadu.

„Letošní Noc divadel je pro nás výjimečná. Původně jsme plánovali otevřít divadlo pro návštěvníky jako každý rok. Ale před pár týdny se naskytla příležitost – a my jsme neváhali a přislíbili účast na hostování v Bosně. Do místních divadel vezeme inscenaci Vojcek (projekt Vojcek), která měla premiéru letos v lednu,“ vysvětluje Ilona Machová z Divadla D21 a dodává „naši diváci budou sdílet cestu do Bosny s námi prostřednictvím facebooku. Krátké reporty z Bosny bude posílat Kristýna Podzimková, která v inscenaci hraje Vojckovu milou – Marii.“

Odjezd z Prahy naplánovalo Divadlo D21 na ráno 17. listopadu. Mimo herců odjíždí také divadelní technici i režisér inscenace Jiří Ondra.

„Divadlo D21 odehraje nejprve jedno představení 18. listopadu na Festivalu evropských divadel na scéně Národního divadla v Tuzle, kde letos také inscenovali Vojcka, poté se přesune do Sarajeva, kde bude hostovat ve Válečném divadle (SARTR). Naše představení bude součástí programu bosenské Noci divadel,“ doplňuje Machová. Sarajevské vystoupení uvede Klára von Kriegsheim Kadlecová, zástupkyně velvyslance České ambasády v Sarajevu. Před začátkem představení, ve spolupráci se sarajevským divadelním režisérem Alešem Kurtem, pro studenty Akademie divadelních umění ze Sarajeva (ASU) a studenti bohemistiky a germanistiky, tým D21 připraví dramaturgický úvod k inscenaci a Hasan Zahirović představí „nové“ české drama a současné divadlo v České republice. Domluvená jsou i mediální hostování týmu D21 jak na BHTV, tak i na rozhlasech mj. i s další novináři z kulturních pořadech.

Divadlo D21 hostuje často po celé České republice, minulý rok touto dobou se zúčastnilo i košického festivalu Matrioška. Cesta do Bosny je zatím nejdelší v historii divadla a přináší s sebou nové zážitky.
Herci budou totiž hrát představení v češtině s bosenskými titulky, ale vzhledem k tomu, že jedna z postav je i v kontaktu s publikem, musí se svou roli z části naučit taky v bosenštině. Jak si poradí s textem je ale jedna věc. Diváci ale mají na její otázky reagovat... Bosenštinu učí herečku Hanu Mathauserovou její kolega Hasan Zahirović. Ten je iniciátorem zájezdu, autorem bosenského překladu inscenace a zároveň hraje ve Vojckovi postavu Doktora.

Hasan Zahirović (*1975) vystudoval herectví v Bosně a po válce se odstěhoval do České republiky. Je vedoucím Katedry Kulturní dramaturgii na Slezské univerzitě v Opavě, dramaturgem, překladatelem a čapkovským badatelem. V současnosti se věnuje přednáškám o životě bratří Čapků, aktuálně je v kontaktu s vnučkou Čapkovy milenky Věry Hrůzové, která žije v Paříži.
Zahirović se seznámil se souborem Divadla D21 díky projektu o Karlu Čapkovi, na kterém měl s divadlem spolupracovat. Projekt se nakonec nerealizoval, ale Zahirović zůstal s D21 v kontaktu.


zdroj zprávy: Divadlo D21

Další zprávy