Zpráva

Divadlo D21 uvede ruskou klasiku Zločin a trest
vydáno: 22.1.2020
Na první únorovou sobotu připravuje vinohradské Divadlo D21 premiéru inscenace Zločin a trest. Režisér a umělecký šéf D21, Jakub Šmíd, se pro převedení tohoto klasického ruského románu na jeviště rozhodl použít komorní dramatizaci Andrzeje Wajdy. Tato verze je soustředěna především na vztahy mezi hlavními postavami. Ústřední linkou je „duel“ studenta Raskolnikova a vyšetřovatele zločinu, Porfirije Petroviče. Důležité jsou ale i další postavy. Třeba Soňa, v tomto zpracování jediná ženská hrdinka.

Inscenace Zločin a trest je součástí dramaturgického plánu této sezóny, ve které se D21 zabývá svobodou a jejími hranicemi. I proto se v souvislosti s ní můžeme zamýšlet nad následujícími otázkami: „Má člověk přirozené právo spáchat zločin, ať už jsou jeho pohnutky jakékoli?,“ nebo „Existuje vůbec zločin bez trestu?“ Jedná se o otázku vnitřní i vnější morálky, svědomí a cti, což je téma, které se v současné společnosti stává čím dál palčivější.

Dramaturgyně inscenace, Kristýna Čepková, dodává, v čem je více než sto padesát let starý román stále aktuální pro dnešního diváka: „Jeho téma nikdy nezestárlo stejně jako autorova schopnost geniálně vyvrhnout na stránky románu lidské nitro. Psychologická věrohodnost Dostojevského knih je neuvěřitelná. Příběhy zůstávají, jen kulisy se mění…“

Inscenační tým tvoří v čele s režisérem Jakubem Šmídem dramaturgyně Kristýna Čepková a výtvarnice Lenka Odvárková, se kterými D21 spolupracovalo např. na inscenaci Utrpení mladého Werthera. Opět se tedy bude jednat o uchopení předlohy specifické pro D21, resp. právě pro režiséra Jakuba Šmída. Čepková to vysvětluje: „Inscenace Jakuba Šmída vždy směřují k podstatě, ale nenechají se textem ani konvencí svazovat příliš. Vždy je dostatek místa pro svobodnou imaginaci. Jde o otevřenost vlivům, důležitou roli tu hraje inspirace. Jsme pokorní vůči autorovi, ale nebojíme se ‚punku‘. Ten ostatně skvěle ‚tvrdí‘ nekonvenční výtvarnice Lenka Odvárková.“

První premiéra se uskuteční v sobotu 1. února 2020, druhá premiéra pak hned ve středu 5. února 2020. Další reprízy jsou naplánovány na pátek 28. února 2020 a na pondělí 23. března 2020, vždy od 19:30.

Informace o inscenaci:
Zločin a trest
Autor: Fjodor Michajlovič Dostojevskij
Hrají: Kristýna Podzimková, Vojtěch Hrabák j. h., Petr Pochop, Lukáš Šolc / Samuel Neduha j. h., Marek Zeman
Režie: Jakub Šmíd
Dramatizace: Andrzej Wajda
Dramaturgie: Kristýna Čepková
Výprava: Lenka Odvárková
Překlad: Ladislav Slíva


zdroj zprávy: Karolína Stellová