Zpráva

Divadlo F. X. Šaldy představí v roce 2021 třináct premiér
vydáno: 22.12.2020
Navzdory době, která nepřeje plánování, Divadlo F. X. Šaldy přichází v tradiční vánoční čas s nabídkou předplatného pro rok 2021. Pro diváky je připraveno celkem 13 premiér inscenací – 6 činoherních, z toho jedna světová, 3 baletní, z toho jedna světová, a 4 operní.

Nabídka opery zároveň zahrnuje 5 velkých symfonických koncertů i drobné koncerty komorní. Připravený program všech tří souborů dramaturgicky kombinuje klasická díla světového i domácího repertoáru s díly současnými, velkolepé „spektákly“ pro velké jeviště i díla svým charakterem komorní, dramata, komedie i kombinované žánry. Předplatitelé si mohou vybrat celkem z 18 skupin předplatného rozdělených do pěti kategorií a kromě finanční úspory a především jistoty „svého“ místa, získají také bonusové představení zdarma a u vybraných skupin při zakoupení dospělé abonentky druhou abonentku zdarma pro DÍTĚ do 15 let. Navíc prvních 100 předplatitelů dostane k předplatnému exklusivní dárek v podobě látkové tašky, ušité v divadelní krejčovně z látky, která byla zachráněna při rekonstrukci Šaldova divadla. Věrní abonenti libereckého divadla si tak budou moci vzít kus divadelní historie kamkoliv s sebou.

K předplatnému pro příští sezonu je připravena tradičně přehledná brožura s informacemi o abonentních cyklech i anotacemi plánovaných inscenací. Nově je možné předplatné zakoupit online z pohodlí domova prostřednictvím divadelních stránek https://www.saldovo-divadlo.cz/predplatne.

Nabídka činoherního souboru:
Již na úvod roku je v dramaturgickém plánu činohry Král Lear od Williama Shakespeara, zaujímající výsostné postavení mezi klasickými dramaty. Hra se dotýká základních otázek života, jak se vyrovnat s ubývajícím silami, jak přijmout dravost nastupujícího mládí, jak vůbec žít s vědomím vlastní smrtelnosti.
Z další nabídky zaujme např. revue Semafor, napsaná na míru našemu divadlu, která diváka přenese do Prahy let šedesátých. Hravá pocta pánům S&Š bude samozřejmě plná slavných písniček, doprovázených přímo na jevišti živou kapelou.
V Malém divadle představíme dílo jednoho z nejvýraznějších švédských autorů posledních desetiletí, Pera Olova Enquista. Jeho magické drama Blanche a Marie přináší neuvěřitelně sugestivní pohled na přátelství a lásku.
Vskutku mimořádného návratu do Liberce se dočká Bohumil Hrabal. Jeho román Obsluhoval jsem anglického krále, otevíral v dramatizaci i režii Pera Palouše na podzim roku 1989 nově zbudované Malé divadlo. A na jaře 2021 vstoupí stejný režisér do stejné řeky, aby na tento pozoruhodný příběh nahlédl ze zcela odlišné generační pozice.
Molièrův Tartuffe, břitká komedie o věčném pokrytectví, ani po staletích neztratil nic na aktuálnosti, je připraven pro letošní podzim.
Závěr roku pak bude patřit svižné francouzské konverzačce Jméno, autorů Matt. Delaporte a Alex. de La Patellière, která trefně glosuje zákruty rodinných vztahů a v níž své příbuzné (a možná jen i sám sebe) pozná snad úplně každý.

Nabídka baletního souboru:
První taneční lahůdkou roku by měl být Mauglí, proslulý příběh o indickém chlapci, jenž byl vychován vlky. Ponořit se do zvuků džungle bude možné díky hudbě zkomponované uznávaným českým skladatelem Alešem Březinou.
Červnovou delikatesou bude poutavé taneční drama Liliom na námět Ference Molnára, které se stalo základem známého broadwayského muzikálu Carousel.
Následovat bude tragikomická gangsterka z československých padesátek MašínGun Brothers s kontroverzním tématem bratří Mašínů. Jeviště Šaldova divadla autorsky ovládne světově uznávaná umělecká skupina DekkaDancers. Vybranými choreografy z tohoto uměleckého uskupení budou Viktor Konvalinka a liberecký rodák Ondřej Vinklát (dvojnásobný držitel Ceny Thálie).

Nabídka opery:
Operní sezóna by měla být zahájena ruskou romantickou klasikou Jolanta, posledním a velmi ceněným operním dílem P. I. Čajkovského.
Následovat bude brilantní a virtuózní francouzská opera C. Donizettziho – La fille du r´giment - Dcera pluku.
Tak jako v předchozích sezónách, bude v operní nabídce také muzikál, pro příští rok z broadwayské produkce - Hledá se tenor, který námětově navazuje na Verdiho slavnou operu Otello – a tento klenot operní, z pera Giuseppe Verdiho, opera připravuje pro letošní podzim. Na sezónu 2021 je naplánováno celkem pět velkých symfonických koncertů a pravidelný cyklus komorních koncertů ve foyer Šaldova divadla.

Pro diváky, kteří se nechtějí vázat, ale i tak chtějí uspořit a zajistit si přísun divadelních zážitků dopředu, má Divadlo F. X. Šaldy v nabídce blokové předplatné, takzvané Divadelní „trháky“. Tato forma předplatného umožňuje získat vstupenky se slevou na představení dle vlastního výběru. V nabídce jsou „trháky“ na 5 a 10 představení. Kupón se jednoduše utrhne a smění za vstupenku na vybranou hru. Kromě toho je opět možné pořídit klasické dárkové poukazy v hodnotě 100, 300, 500 a 1000 Kč, novinkou je možnost zakoupit vybrané poukazy i z pohodlí domova on-line na stránkách https://www.saldovo-divadlo.cz/darkove-poukazy.

„Do roku 2021 vstupujeme s nadějí, že bude lepší než rok 2020. S nadějí, že to co prožíváme, když jsou naše divadla zavřená, už prožívat nebudeme. Protože základem divadla je kontakt s divákem, bez toho to prostě nejde. Milí diváci, děkujeme vám za vaši věrnost a těšíme se na setkání s vámi v Šaldově i Malém divadle,“ doplila na závěr Jarmila Levko, ředitelka Divadla F. X. Šaldy.

zdroj zprávy: Michaela Pompová