Zpráva

Divadlo Feste zahajuje sezonu v Praze
vydáno: 2.9.2014
Divadelní sezonu 2014/15 zahájí brněnské Divadlo Feste v Praze vůbec prvním uvedením interaktivního scénického dokumentu Dluhobaroni 0.0. V inscenaci vystupují dvě ženy a muž postižení podivnými praktikami českých exekutorů, které jim znemožnily oddlužení a návrat do běžného života. Představení je realizováno ve spolupráci s Člověkem v tísni a bude se konat 7. září v Podniku v Holešovicích - Bubenská 1 (býv. budova Dopravního podniku). Po něm bude následovat diskuze s právníky na téma „Legislativní změny ve světě exekucí, co se změní a pro koho?“ Diskuze se jako hosté zúčastní senátor, ministr a člen ČSSD Jiří Dienstbier, advokát a politolog Pavel Uhl a autor právních publikací a novinář Tomáš Němeček. Moderátorem večera bude Patrik Eichler z Deníku Referendum.

Dluhobaroni 0.0 dokumentují dopady exekutorské praxe z let 2002 - 2012. Pro účely inscenace bylo osloveno množství dlužníků a lidí postižených exekucí. „Lidé se samozřejmě neradi svými dluhy chlubí. Předpokládali jsme, že ačkoli oslovíme množství lidí, přihlásí se nám ke spolupráci jen hrstka. To se taky stalo, ochotu s námi mluvit vyjádřilo 7 lidí,“ upřesňuje umělecký šéf a režisér inscenace Jiří Honzírek. Dokument dává prostor nejen k poznání životních osudů exekuovaných, ale také sleduje současné proměny exekučního prostředí. Diváci mají možnost vstoupit do inscenace svými dotazy či komentáři nebo se podílet na tom, o čem se bude v následujících pasážích hovořit. Jedná se o otevřený jevištní tvar, který živě moderuje režisér – je tedy na jeho vyzvání možné zapojit se do dění, vznést dotaz, říct poznámku, nesouhlasit.

„Při každé repríze se snažíme představit publiku nového hosta, který je aktérem tématu exekucí (dlužník, věřitel, exekutor, soudce, sociální pracovník atd.),“ uvedl Jiří Honzírek. Vůbec poprvé tak vystoupí právě na repríze v Praze i Jiří Bezděk, který je aktivní v právní činnosti a který prosadil jednání o zrušení exekucí k Ústavnímu soudu. „Projekt by měl být skutečně maximálně interaktivní. S tím nám také pomáhá Člověk v tísni,“ dodává Honzírek. Hostem první červnové reprízy tak byl také jeden z členů organizace Člověk v tísni Dan Hůle, který v živém vstupu divákům představil internetovou vymáhací kalkulačku. Ta ilustruje, jak likvidačně byly částky za výkony rozhodnutí v exekuci vůči dlužníkovi nastaveny.

Představení začne v 19 hodin a trvá jednu hodinu. Diskuze bude následovat ve 20:30. Na reprízu v Brně se mohou diváci těšit už 11. září v Kabinetu múz.

Vstupné: 180 Kč plné / 120 Kč zlevněné
Rezervace: online formulář www.divadlofeste.cz/rezervace-vstupenek

Kdy, kde: neděle 7. září, Podnik na Bubenské 1, Praha (býv. budova Dopravního podniku), u stanice metra Vltavská
Inscenace: Dluhobaroni 0.0
Začátek představení: 19:00
Hosté diskuze: Jiří Dienstbier, Pavel Uhl, Tomáš Němeček (moderuje Patrik Eichler)
Začátek diskuze: 20:30


zdroj zprávy: Martin Bartoš (Divadlo Feste)