Zpráva

Divadlo i fyzika pro celou rodinu
vydáno: 25.10.2017
Divadlo D21 právě nazkoušelo horkou novinku - inscenaci pro všechny generace Straka v říši entropie v režii Věry Herajtové. Ta se ujala knižní předlohy Markéty Baňkové, které byla za tuto knížku udělena cena Magnesia litera 2011, přebásnila ji a zhudebnila.

A jaké bajky si pro uvedení v divadle zvolila? „Vybrala jsem čtyři kapitoly. Hrochovy slasti a strasti, Králík a zákony přežití, Unáhlené sousto a pochopitelně tu o Strace v říši entropie, bez té by to nešlo.“

Do hlavních rolí Věta Herajtová obsadila tři herce - Hanu Mathauserovou, Stelu Chmelovou a Petra Pochopa. Ti dostali opravdu nelehký úkol - ztvárnit hned několik rolí zvířátek, naučit se k tomu fyzikální vzorečky a zákony a navíc to vše zazpívat a zatančit tak, aby se inscenace nejen líbila, ale ještě vše dávalo smyl.

A tak se v D21 těšíme, že nové představení potěší zrovna tak děti, jejich rodiče, ale i zkušené vědce: „Zvu všechny zkušené i nezkušené diváky a vědce taky, - ať se s námi pobaví. Fyzické vzorečky ve verších, to bude objev i pro ně, nemyslíte? Možná objeví mezi českými divadly i to svoje - Divadlo D21, v Záhřebské ulici na Vinohradech. A taky bezvadné lidi, fajn prostředí, a hlavně úžasně tvůrčí herce,“ říká režisérka Věra Herajtová.

Premiéra se uskuteční 27. října, další reprízy jsou plánovány na 2. a 18. listopadu – vždy v 18 hodin.

zdroj zprávy: Ilona Machová