Zpráva

Divadlo Kalich uvede novou komediální hru Petra Kolečka
vydáno: 18.9.2017
Na hradě Karlštejn a také na golfovém hřišti v podhradí se odehrává nová komedie Petra Kolečka Dvě noci na Karlštejně, kterou vyhledávaný autor napsal přímo pro pražské Divadlo Kalich. V režii Davida Drábka si v ní zahrají Václav Kopta, Lucie Benešová, Igor Chmela a Jana Bernášková.

„Pokud se u hry jiného českého dramatika popadáte za břicho a není to kýlou, kolikou ani žlučníkem, je to skvělá zpráva,“ hodnotí Kolečkův nový text David Drábek.

„Celé to začalo tím, že se mě kdysi v Bratislavě slovenský herec Adu Hajdy zeptal, proč když jsem napsal hru o tenisu, nenapíšu taky něco o golfu. Já jsem na tento rozhovor načas zapomněl a nechtělo se mi do toho, ale pak nás po debatě s majitelem Divadla Kalich Michalem Kocourkem napadlo, nevím už ani jak, to spojit s řekněme satirickou rovinou a Karlštejnem. Vyloženě o golfu už ta hra asi není, ale takhle prostě vznikla,“ vysvětluje Petr Kolečko. „Čas od času se s Petrem Kolečkem potkáme a probíráme ze všech stran nejrůznější témata, která by možná stálo za to rozpracovat do synopse, eventuálně později celé hry, a přenést je tak ze života na jeviště. Při jedné takové debatě jsme zrovna měli na paškále docela jiný námět, když jsme se začali bavit o golfu, mimochodem mé životní sportovní vášni. Více než o samotném golfu spíš o lidech, kolikrát dost svérázných typech, se kterými se na hřištích potkávám. Královsky jsme se u toho bavili, padaly nápady, takže nám na konci schůzky bylo jasné, že o tématu další hry je rozhodnuto,“ doplňuje producent a majitel Divadla Kalich Michal Kocourek.

Synopse
Iveta je nejlepší česká manželka. Všude dokázala vždycky sehnat český knedlík. V Kanadě, kde žila s českým hokejistou, na Seychelách, kde žila s uprchlým kontroverzním podnikatelem, i na Antarktidě, kde žila s elitním vědcem. Proto si ji také bere nejmocnější muž Čech, velkopaštikář Boris. Boris si myslí, že má úroveň, není jen zbohatlík. Je osvícený jako Karel IV. Svatba s Ivetou tak může být jen na Karlštejně a svatební noc jen v Karlově komnatě. A přes den golf na zdejším hřišti. Boris miluje golf, stejně jako jeho svědek Vojtěch, celebrita kosmonaut, který se právě vrátil z mise na Marsu, a stejně jako družička Ivety Marika, dcera stavitele golfových hřišť. Všichni mají svůj hendikep…

„Lidí, jako je moje postava Borise, znám samozřejmě dost, jsou všude kolem nás. Už jsme si na ně holt zvykli. Myslí si, že s bohatstvím si můžou koupit cokoli: od společenského postavení až po kdovíjaká privilegia. Takových typů nabízí naše současnost hodně. Takže jsem se měl při výrobě Borise o co opřít,“ říká představitel hlavní role Václav Kopta.

„O reálných předobrazech svých postav nepřemýšlím. Ano, něco nebo někdo mě inspiruje, ale ve chvíli, kdy vstoupí do hry, je to už moje postava a chová se, jak já chci nebo ona chce. A mě ani ji netrápí, že se třeba od toho předobrazu posune úplně jinam. Pro mě je prostě spíš důležité celkové pojmenování některých společenských jevů s určitou nadsázkou. Ale pokud v tom někdo bude chtít vidět daný předobraz víc a bude představení číst více tímhle způsobem, nevadí mi to. Jde o legitimní cestu, jak hru přijmout,“ vzkazuje autor.

Petr Kolečko vytvořil pro Divadlo Kalich už komedii Žena za pultem 2: Pult osobnosti s Jiřím Lábusem a Oldřichem Kaiserem, kterou také režíroval David Drábek. Inscenace měla premiéru v září 2014 a dnes platí za jeden z nejúspěšnějších titulů repertoáru Kalichu. Má na svém kontě 150 odehraných repríz.

Kostýmy a scénu pro Dvě noci na Karlštejně navrhl mladý talentovaný výtvarník Petr Vítek, hudbu složil Darek Král, blízký spolupracovník Davida Drábka.

zdroj zprávy: Jaroslav Panenka