Zpráva

Divadlo Kámen si zahrává s kompozitními monstry
vydáno: 4.12.2017
Divadlo Kámen uvede v pátek 8.12. od 19:30 premiéru hry s názvem OK plus F.
Nová inscenace vystavěná nad notoricky známým frankensteinovským motivem se mimo jiné zabývá (ne)autentičností bytí herce na jevišti a (ne)iluzivností divadelního představení. Divadlo Kámen zamýšlí tento směr autorské tvorby do budoucna dále rozvíjet....


Název nové hry OK plus F („OK jako dobře dobře, F jako fluidum, F jako Frankenstein: o extázi směrem dolů, nepožehnané práci, žízni a kompozitní bytosti“) jasně napovídá, že půjde opět o dílko komplexní, s mnoha motivy, významy, otázkami. Jedním z motivů je tvorba čehosi umělého, nebo přesněji „kompozitního“ – tato kompozitnost se může vztahovat jak na nějakou bytost, tak třeba na divadelní performanci.

Co ovšem může být důležitější: diváci se mohou těšit na skutečně netradiční přístup k divadlu, které „si nehraje na divadlo“, a tak se paradoxně může stát ještě více divadlem.

Režisér Petr Odo Macháček k tomu říká: „Z iluze neunikneme a ani se o to nepokoušíme. Raději se na ni chceme dívat z různých úhlů, v různých rytmech a v různých situacích, v různých stadiích různých rituálů. Neděláme si iluzi, že bychom iluzi mohli důkladně porozumět. Je pro nás spíš materiálem, podkladem, příležitostí k otevírání jedinečných pohledů na věci. Takže jsme důkladně připravili hru, jejímž hlavním tématem jsou právě různé pohledy na iluzi.“

Nová hra je také vyústěním zkoumání různých aspektů autentičnost, kterým se Divadlo Kámen věnovalo celý uplynulý podzim. Následující půlrok se Divadlo Kámen zaměří právě na pojem (ne)iluzivnosti a stejně jako v uplynulém půlroce plánuje na toto téma pořádat salónní debaty se zajímavými hosty.

Další reprízy jsou plánované na 25.1.201822.2.2018.

zdroj zprávy: Zdeňka Brychtová