Zpráva

Docela velké divadlo odjíždí na světový festival do Mexika
vydáno: 9.10.2009
Docela velké divadlo se chystá na cestu do Mexika. Pořadatelé 35. ročníku divadelního festivalu Cervantino Callejero del Cleta v nádherném městě Guanajuato si vybrali úsměvnou litvínovskou inscenaci opery Carmen k reprezentaci českého divadla v Mexiku.

„Bylo to pro nás překvapení, na začátku roku jsme byli vyzváni, abychom poslali nahrávku s tím, že pořadatelé oslovili více než tisíc divadel po celém světě. Odpověděli jsme více méně ze slušnosti, ale díky české ambasádě a pověsti, kterou si naše Carmen získala po celém světě (hráli jsme ji už na několika desítkách festivalů po Evropě, v USA, v Kanadě i v Austrálii) jsme v květnu dostali oficiální pozvání. Nepodařilo se nám však přesvědčit ani politiky ani úředníky, že cesta do Mexika není výlet, ale pracovní výjezd. Naštěstí nám Evropská unie zaplatila tři z devíti letenek a Ministerstvo zahraničí jednu. Pět ostatních musíme sice uhradit ze svého, ale na to už jsme zvyklí. Cestu po Mexiku a náš pobyt tam hradí pořadatelé festivalu.“ (Jana Galinová)

„Když jsme Carmen v roce 1997 připravovali, nenapadlo nás, jak dlouhý bude mít život. Je to vlastně už taková babička. My ji sice před každým dalším festivalem trochu vylepšíme, ale základ je stejný jako před dvanácti lety. Z původního obsazení zůstaly jen Jana Galinová a Lenka Lavičková, ale ostatní herci už Carmen hráli v roce 2007 v Kanadě, takže do Mexika jede prověřený tým.“ (Jurij Galin)

Představení bude uvedeno ve francouzštině (zpěv) a španělštině (mluvené slovo). Ochranou ruku nad Docela velkým divadlem bude v Mexiku držet česká ambasáda, jejíž kulturní atašé Petr Mikyska pomohl divadlu překonat všechny potíže s přihláškami, termíny a smlouvami. Jako vždycky veze Docela velké divadlo krajanům svůj písničkový pořad Písničky z kufru. DVD bude v Mexiku hostovat od 10. do 28. října a odehraje tam cca 10 představení v nejrůznějších částech země. Svou scénu na tu dobu propůjčuje hostujícím souborům. Divadelní psi, bohužel, protentokrát zůstávají doma.

zdroj zprávy: Jana Galinová, manažer a dramaturg DVD

Lenka Lavičková v inscenaci Carmen
Lenka Lavičková v inscenaci Carmen


Inscenace Carmen získala řadu ocenění po celém světě:

Cena za nejlepší dramaturgii
Gauting – SRN, 1998

Cena za nejlepší hudební inscenaci
Torano – Itálie, 2000

Cena za herecké mistrovství
Stara Zagora – Bulharsko 2000

Cena za nejlepší představení
Canberra – Austrálie, 2002