Zpráva

Dramatizace knihy Františka Nepila Polní žínka Evelínka v divadle Minor
vydáno: 22.11.2018
Divadlo Minor uvede v neděli 25. listopadu 2018 od 15:00 a 18:00 na Malé scéně premiéru dramatizace knihy Františka Nepila Polní žínka Evelínka. Režie se ujala Apolena Novotná, která v Minoru působí od roku 2006. Jedná se o výtvarně bohatě pojatou inscenaci, především díky efektním projekcím malířky Venduly Látalové. V titulní roli Evelínky se představí herečka, zpěvačka a tanečnice Kateřina Steinerová.

František Nepil je skvělým vypravěčem a autorem řady knih pro děti i dospělé. Jeho knihy jsou okouzlující především díky bohatosti a zvukomalebnosti jazyka. Polní žínka Evelínka patří k méně známým titulům, který zřejmě nikdy nebyl dramatizován. „Mám ten krásný Nepilův jazyk spojen se svým dětstvím a měsíci strávenými na naší chalupě. Slýchávala jsem ho z úst mojí mámy. Proto jsem jí svěřila výtvarný koncept inscenace. Je to naše společná premiéra i naše společné vyznání české zemi, kterou mě naučila milovat, stejně jako mi předala víru v to, že existují víly. A nejen ony,“ říká režisérka Apolena Novotná.

Příběh z prostředí venkova se odehrává za vsí na poli, kde v souladu s přírodou žije polní žínka Evelínka. Stará se o zvířátka, ale setkává se zde i s lidmi – především s vojákem Francínkem, s nímž se sbližuje. Do polí zabloudí i školák Ondroušek, kterého Evelínka učí, jak je důležité vnímat přírodu a její cykly. „Právě pozornost věnovaná vztahu k přírodě a způsob, jakým je toto téma pojato, jsou na knize cenné, zvlášt v kontextu městské kultury, ve které dnešní děti převážně vyrůstají,“ dodává dramaturgyně Petra Zichová.

Inscenace je pojednána jako činohra kombinovaná s loutkami a maskami, doplněná malovanými projekcemi. Nechybí ani tanečně pohybové scény s hudbou Džiana Babana.

Apolena Novotná (dříve Vynohradnyková, rozená Látalová) působí jako divadelní a rozhlasová režisérka. Vystudovala režii a dramaturgii na KALD DAMU. V roce 1999 spoluzaložila Divadlo Nablízko, které 7 let vedla a vytvořila pro něj řadu úspěšných inscenací, např. Tracyho tygr, Zahrada, V melounovém cukru či Monsterkabaret Freda Brunolda. Byla oceněna za divadelní stínové tlumočení do znakového jazyka, jehož je v Čechách průkopnicí. V letech 2007–2009 byla kmenovou režisérkou divadla Minor, kde uvedla kromě jiných i své autorské inscenace, např. Psinu, Velké putování Vlase a Brady, Pod hladinou ticha nebo Autobus. V současnosti pracuje jako slovesná režisérka v Českém rozhlase.

zdroj zprávy: Josef Horák