Zpráva

Emma a trollí sen
vydáno: 2.9.2016
Pohádka Emma a trollí sen měla premiéru 12. června 2016 na Malé scéně Divadla ABC. V nadcházející sezoně ji bude Divadlo BlaMa hrát v Divadle Kampa, první repríza je plánována na 18. září od 16:00.

Z jakého důvodu se repríza odehraje na jiné scéně, upřesňuje režisérka Petra Johansson: „Chtěli jsme si vyzkoušet jiný typ scény a jiný typ divadla a proto jsme navázali spolupráci s Divadlem ABC. Zjistili jsme však, že ono přísloví "všude dobře, doma nejlépe" má pravdu. Doma je zkrátka doma. Divadlo Kampa je naším domovem a my se tu cítíme nejlépe.“

Pohádková inscenace Emma a trollí sen zprostředkuje českým dětem prvky švédského venkova. O tom, jak se vypořádat se samotou v dnešním světě, dětem poradí pubertální Emma. Ta má spoustu kamarádů, ale pouze na internetovém „fejsbuku“. Když jí babička radí, aby se skamarádila s ostatními dětmi z vesnice, Emma neví jak! Ale pomůže jí v tom troll Morgan. Vzájemné poznání otevře Emmě oči. Uvědomí si, že reálný život je důležitější než virtuální. Najednou je nuda ta tam a objevování švédského venkova a přátel zábava!

Petra Johansson pohádku napsala, režírovala a ztvárnila hlavní postavu. Co ji vedlo k napsání scénáře a následné režii?: „Celá pohádka vlastně vznikla na popud mých bývalých studentů herectví. Kdysi na jedné zkoušce jsem jim zpívala trollí ukolébavku, která se jim moc líbila a dostali nápad, že bych ji mohla uplatnit někde v nějakém představení. Slíbila jsem jim, že to jednou určitě udělám. Když jsme pak na podzim 2015 začali v divadle BlaMa plánovat novou inscenaci, padl návrh, že bychom mohli hrát pohádku pro děti. A tak se mi vybavil můj dávný slib. Rozhodla jsem se tedy, že napíšu pohádku, kde bych mohla zazpívat trollí ukolébavku. Během vánočních svátků jsem sedla k počítači a za pár dní byla na světě pohádka o Emmě a trollovi Morganovi. Napsala jsem ji vlastně tak trošku pro svoje děti, Tadeáše a Matěje, které jsou mi neustálou inspirací a zdrojem hlášek. Současně je pohádka "Emma a trollí sen" i moje stýskání si po mém druhém domově, po švédském venkově v oblasti Smålland, kde v hlubokých lesích kromě trollů kdysi běhal i Emil neplecha nebo děti Bullerbynu.”
Kromě režisérky je možné v dalších rolích vidět Michala Šturmana, Blanku Zdichyncovou a Marcelu Nohýnkovou.

Michal Šturman (Morgan/Morten) vystudoval vyšší odbornou školu herectví, chodí na chůdách a má slabost pro monodrama. Blanka Zdichyncová (trollí babička) je principálkou a zakládající členkou celého souboru BlaMa. A v neposlední řadě Marcela Nohýnková (Emmina babička) spolupracuje se souborem už od jeho počátků, hraje v Divadle Pod Palmovkou a svůj výrazný hlas propůjčila českému dabingu. Herci vystupovali i v předešlé produkci Divadla BlaMa Rocker a dvě staré dámy.

O režisérce Petře Johansson:
Je herečkou a režisérkou, která dlouhá léta působila v divadlech ve Stockholmu, Jönköpingu a Tranås. Absolvovala několik švédských a českých škol se zaměřením na divadlo. Má blízko ke komedii dell’arte, kterou studovala ve Francii a věnovala se několik let i muzikálu. V posledních letech, kdy přesídlila do České republiky, se zaměřila převážně na režii a pedagogickou činnost (VOŠ herecká a Prague Film School). Hraje v televizních seriálech a na Nové scéně Národního divadla.

Pohádkové dobrodružství o Emmě a trollovi Morganovi je vhodné pro děti od šesti let. Délka představení je cca 50 minut.
Autorka, režisérka: Petra Johansson
Herecké obsazení: Blanka Zdichyncová, Marcela Nohýnková, Michal Šturman, Petra Johansson

zdroj zprávy: Květuše Soukupová