Zpráva

Epsteinova hra Pescho se dočká divadelního zpracování
vydáno: 9.4.2019
V rámci své dramaturgické linie uvádění současných evropských textů připravuje olomoucké Divadlo Tramtarie novou inscenaci Boj o přežití: P.E.S.CH.O!. Vychází z původní rozhlasové hry scénáristy Marka Epsteina z roku 2015, která byla v témže roce oceněna na prestižním mezinárodním festivalu rozhlasových her Grand Prix Nova v Bukurešti. Režíroval ji Petr Mančal, který se zhostí i její divadelní podoby. Hra bude uvedena na divadle ve světové premiéře 8.5.2019 v Divadle Tramtarie Olomouc.

Divadlo Tramtarie pravidelně zařazuje do svého repertoáru hry, které reagují na aktuální společenská témata. V roce 2015 uvedla Tramtarie inscenaci Druhý život Veroniky, která reagovala na tehdy probíhající městské referendum o zákazu výherních automatů, v roce 2017, v době schvalování protikuřáckých zákonů, zase provokativní inscenaci Děkujeme, že zde kouříte!. Nyní se dramaturgie divadla rozhodla reagovat na stále palčivější otázky vysychání planety a znečišťování zbylých vodních toků hrou Boj o přežití: P.E.S.CH.O!, která vypráví příběh ze světa, ve kterém došla pitná voda.

Hra se odehrává v naší blízké budoucnosti, v roce 2055, v období po třetí světové válce. Zemi postihla ekologická katastrofa, jejímž jedním z důsledků je skutečnost, že již neexistuje pitná voda. Ta byla nahrazena vodní náhražkou, kterou vyvinula tajemná nadnárodní korporace PESCHO. Hlavním hrdinou příběhu je Dany, který se živý nelegálním vyhledáváním informací na internetových sítích, čímž si vydělává nemalé peníze. Zároveň je postižen neznámou chorobou, která prudce zhoršuje jeho zdravotní stav. Vše se začne dávat do pohybu ve chvíli, kdy za ním přijde jistý muž s další zakázkou: Nalézt jeho dceru, která je již od války nezvěstná. A když se potom Danny dozví, že onen muž je armádní generál, a že má přístup k supertajným informacím, včetně odpovědi na Danyho záhadnou nemoc, vmžiku se Danyho pátrání promění v boj o život.

Inscenace kombinuje žánr antiutopie s detektivkou. Prostřednictvím pátrání hlavního hrdiny, soukromého detektiva, se dozvídáme nelichotivou zprávu o fungování společnosti roku 2055, která byla uvržena do novodobé totality, kde veškeré dění hlídá a ovládá armáda. Tedy navenek, protože v průběhu příběhu dochází Dany ke zjištění, že i armádu někdo platí, a ten kdo ji platí, ji také používá.

Inscenace otevírá otázky nejen ekologické, ale i společenské. Katastrofa třetí a možná i čtvrté světové války nezpůsobila jenom ztrátu životodárných zdrojů, ale také ztrátu tradičních hodnot a běžných lidských vztahů. Hra nás uvádí do světa, kde málokdo má nějakého příbuzného, kde jsou prostřednictvím nového zřízení manželské dvojice vytvářeny přidělením jedinců ze stejných společenských tříd a tak dále. Ona žízeň, kterou trpí hlavní hrdina, tak není pouze fyzická, ale je také žízní po svobodném životě, po rodině a lásce.

O autorovi
Marek Epstein je úspěšný filmový scénárista, spisovatel a dramaturg. Vystudoval FAMU obor scenáristika a dramaturgie. V současnosti přednáší na Filmové akademii v Písku. Je dvojnásobným držitelem hlavní ceny Sazky za nerealizované scénáře udělované v rámci Českého lva, dvakrát také zvítězil v soutěži Hartley-Merrill Prize. Rovněž byl nominován na cenu Českého lva za scénář k filmům VáclavVe stínu. Podle jeho scénářů vznikly například filmy a seriály Redakce, Roming, Václav, Brainstorm, Ve stínu či Clona.

O režisérovi
Petr Mančal je divadelní a rozhlasový režisér. Vystudoval DAMU, obor činoherní režie. Poté režíroval řadu divadelních inscenací například v Národním divadle moravskoslezském a Divadle Petra Bezruče v Ostravě, Divadle F. X. Šaldy v Liberci, Západočeském divadle v Chebu, Divadle Na zábradlí či Divadle ABC. V současnosti pracuje jako slovesný režisér Českého rozhlasu. Za svoji rozhlasovou činnost získal celou řadu českých i zahraničních ocenění (Grand Prix Bohemia, Grand Prix nova Bukurešť).

.