Zpráva

Za dveřmi
Festival Za dveřmi 2019
vydáno: 17.6.2019
Divadlo, akrobacie, klauniáda i dílny pro děti opět v Praze. Průvody artistů, loutek, divadelních hybostrojů, akrobacie v 10metrové výšce, žonglování na běžkách uprostřed parného léta, samizdatová bojovka na Starém Městě. Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi rozjasní Prahu. Přijďte od pondělí 15. července do čtvrtka 18. července do centra Prahy a na Výstaviště Praha v Holešovicích. Vstup na festival Za dveřmi je zdarma.

Desítky divadelních představení, performance, program pro děti, dobrodružná bojovka ze samizdatu... Nejlepší soubory z celé Evropy. Pražský festival pouličního divadla Za dveřmi už pojedenácté přiveze do metropole divadelní podívanou. Od 15. do 18. července přijďte do centra Prahy a na Výstaviště Praha Holešovice, čekají tu na vás české špičky pouličního divadla i zahraniční performeři.

Umělci z Anglie, Finska, Německa, Holandska či Polska v doprovodu těch nejtalentovanějších domácích performerů. Tak bude vypadat 11. ročník festivalu Za dveřmi, který oživí Prahu na čtyři dny pouličním divadlem. „Do letní metropole přivezeme to nejlepší, co nás na mezinárodních přehlídkách a festivalech v Čechách poslední dobou oslovilo. Těšit se můžete na nové tváře, ale i jména, která se v minulých letech na festivalu objevila. Festivalem chceme vzdát hold pouličnímu umění,“ zve na festival Michaela Holbíková, organizátorka festivalu.

Festival Za dveřmi zahájí každý den v centru města (Můstek, nám. Republiky) průvodové představení s hudebníky, artisty a pouličními umělci. Hned v pondělí se můžete těšit na Divadelní proplouvání centrem pod taktovkou V.O.S.A Theatre, kteří procestovali celý svět. Poslední den odstartuje bubenickou show na Výstavišti. Denně se pak návštěvníci mohou těšit až na pět různých představení, performance i dílen. Uprostřed parného léta vás naučí běžkovat žonglérské duo Bratři v tricku, kteří se svým představením Běžkařská Odysea jedou turné po Francii a jejich specifický humor nedávno bavil i obyvatele Taiwanu. České soubory zastoupí například Blackout paradox s tanečně akrobatickou fireshow volně inspirovanou šamanismem a mystikou. Přijďte se podívat na ohňové rekvizity, výpravné kostýmy i opulentní masky hned první festivalový večer.

Na festival dorazte i s dětmi. Divadlo Continuo zahraje loutkovou pohádkou ZUNA, která je inspirovaná několika magickými příběhy z různých části světa. Po ní bude následovat dílna pro děti s výrobou loutek.

Chybět v programu nebudou ani nové tváře českého alternativního divadla, absolventi HAMU G.N.A.T. vás pobaví svým představením Smetáček a syn. Netradiční divadelní zážitek vás čeká na bojovce v centru Prahy, která vás přenese do dob samizdatu. Tajné spojky i šifrované vzkazy budou potřeba, protože cenzura má oči a uši všude. Bojovku uvádíme spolu s iniciativou Krutý Krtek a je potřeba si ji včas rezervovat.

„Určitě si nenechte ujít zahraniční produkci, přivezeme do Prahy celou řadu skvělých umělců, kteří získávají ocenění po celém světě a mnoho z nich uvidíte v české premiéře,“ říká Michaela Holbíková. Jedněmi z nich je například pětice finských performerek Sisus Sirkus, které se nebojí akrobacie v 10metrové výšce, lan, hrazd ani houpacích trapéz. Na festival zavítá i nizozemský showman Bram Graafland, Ten vám ve 27,5 minutách předvede neuvěřitelný výbuch energie na unikátním víceúčelovém přístroji, pro který je hračkou zároveň vařit, hrát na varhany a na buben. Takové palačinky, jako jsou ty jeho, jste ještě nejedli, to vám můžeme garantovat!
Chcete zažít ještě více adrenalinu? Hořící kola a parádní kaskadérské kousky, nebezpečí mají komičtí hrdinové z německého Bängditos Theater v popisu práce. Před Průmyslovým palácem se bude na jeden den vznášet i městský astronaut v podání Highly Sprung z Velké Británie. Kolem jedinečné konstrukce v šestimetrové výšce se odehraje dojemný příběh nejen o městech a planetě Zemi. Do Prahy přijedou už po několikáté Teatr Biuro Podrozy, legendární polský divadelní soubor, který v české premiéře uvede inscenaci Silence, jež získala prestižní ocenění na Edinburském festivalu Fringe a výjimečně skvělé recenze.

Festival se bude konat každý den od 16.00 hodin kromě posledního dne, který zahájí bubenická show od půl šesté. Vstup na veškerý program vyjma divadelní bojovky je zdarma. Více informací najdete na www.zadvermi.cz.

Festival pořádá ArtProm ve spolupráci s ART Prometheus za finanční podpory hl.m. Prahy, Ministerstva kultury ČR, Státního fondu kultury ČR, Česko-německého fondu budoucnosti, Městské části Praha 7, Městské části Praha 1, Finského institutu FinnAgora, Nadace Život umělce a Polského institutu v Praze.

zdroj zprávy: Dominika Antonie Skalová

Další zprávy