Zpráva

Zlomvaz
Festival Zlomvaz začíná už za měsíc a nebude jen o divadle
vydáno: 31.8.2021
Už na konci září začne studentský divadelní festival Zlomvaz. V úterý 28. 9. od 22 hodin bude zahájen úvodní párty s názvem Vypínání. Další den začne Restart, jak zní podtitul letošního ročníku. Závěrečný večírek, nazvaný Vítejte ukončí festival v sobotu 2. 10. Festival se bude konat poprvé po třech letech a dokonce v netradičním termínu. Namísto ukončení letního semestru bude od 29. 9. do 2. 10. zahajovat nový akademický rok.

Divadlo
Veškerý divadelní program, který tvoří inscenace čtyř škol ze tří zemí (kromě ČR a Slovenska také z Polska) bude probíhat přímo v budově Divadelní fakulty AMU. „DAMU by se měla stát centrem celého festivalového dění, kde budou chtít návštěvníci trávit čas, setkávat se a poznávat své kolegy z jiných škol. Proto jsme se snažili celý program umístit do jedné budovy a nabídnout v ní nejen kulturu, ale i místa pro odpočinek a občerstvení,“ uvádí Anežka Bednářová za marketing a PR. Každý den se odehrají dvě představení v Divadle DISK, další pak v učebnách školy nebo ve Studiu Řetízek. Doprovodný program je umístěn převážně na střechu DISKu, kde bude možné každý den odpoledne navštívit koncerty. Oddech nabídne přilehlá chill zóna nebo festivalová hospoda.

Off
Kromě odpoledních koncertů na střeše se návštěvníci mohou těšit na večerní doprovodné programy. Hned první večer nabídne inscenaci vznikající přímo pro Zlomvaz s názvem Striptease paradise, v rámci níž proběhne dražba unikátního festivalového merche. „Oslovili jsme mladé módní návrháře, aby vytvořili originální kusy přímo pro Zlomvaz. Co mají společné je upcyklace starých oděvů nebo materiálů, a vznikají tak naprosto jedinečné výrobky. Jejich množství bude omezené a proto jsme se rozhodli pro dražbu,“ doplňuje za off Anna Němcová. Druhý den se ve vinohradské sportovní hale TJ Sokol odehraje fotbalový turnaj divadelních týmů. V pátek se pak každý bude moci připojit do cimbálové tančírny. V rámci offu nebudou chybět ani výstavy prací studentů scénografie.

Setup
Festival nabídne také vzdělávací program nazvaný Setup. Během Zlomvazu se bude možné zúčastnit některého ze sedmi workshopů, zaměřených na různé (nejen) divadelní dovednosti. „Od začátku jsme chtěli, aby byl festival od studentů a pro studenty. Zapojit je i do příprav a dát jim prostor pro prezentaci jejich dovedností. Třeba prostřednictvím autorských čtení nebo vedením některých workshopů,“ uvádí Barbora Kollárová, která workshopy připravuje. Vedle pohybového nebo technického kurzu nabídne festival i rychlokurz daňového přiznání nebo možnost vyrobit si vlastní loutku. Každý den odstartuje brunchem, který bude místem setkání a rozhovoru vždy s jiným hostem. Odpolední diskuse pak otevřou aktuální témata, jako je udržitelnost ve městě, genderová rovnoprávnost v umění nebo momentálně rezonující iniciativa Ne!musíš to vydržet.

Organizátoři festivalu se během příprav snaží v co největší míře aplikovat zásady ekologické udržitelnosti. Jedním z kroků je odmítnutí nadbytečného tisku. „Chtěli bychom ukázat, že to jde i jinak. Po festivalech často končí v odpadu velké množství nepoužitých tiskovin, jako jsou programy, plakáty a podobně. Tomu se chceme vyhnout,“ dodává Anežka Bednářová. Všechny informace budou pro návštěvníky k dispozici na webových stránkách i v prostorách školy. Stejně tak tradiční festivalový zpravodaj Obratel letos nevyjde v tištěné podobě. Všechny jeho výstupy budou k dispozici na webu, a to nejen v textové formě. Jako součást zpravodaje postupně vycházejí díly festivalového podcastu - Obratel podcast - a během festivalu budou studenti reflektovat program nově i formou videorecenzí.

Předprodej akreditací na Zlomvaz festival začne 1. 9. v 15:00 přes Goout. Program a informace o vstupném jsou k dispozici na www.zlomvaz.cz.

facebook: https://www.facebook.com/zlomvaz
ig: https://www.instagram.com/zlomvaz_festival

zdroj zprávy: Anežka Bednářová

Další zprávy