Zpráva

Fidlovačka v čase pandemie!
vydáno: 3.4.2020
Nemůžete k nám do divadla? Nevadí, my přijdeme za Vámi. Divadlo Na Fidlovačce se rozhodlo v době nouzového stavu spustit celou řadu online projektů, aby divákům, kterým chybí divadlo, zkrátilo dlouhé karanténní večery.

Dlouhodobým projektem je pravidelné online čtení z románu Dracula Brama Stokera. Seriál se odehrává od pondělí do čtvrtka vždy od 18:30 na našem webu a FB. Čtení se ujali Marek Lambora, Vanda Chaloupková, Zdeňek Maryška, Elizaveta Maximová, Martina Šťastná, Lukáš Rous, Lukáš Adam a Vojtěch Vodochodský. Ti se pouští do boje s největším upírským zabijákem všech dob z tajemných zákoutí svých domovů.

Druhým projektem jsou SKYPOVÉ PREMIÉRY aneb vzdálená setkání blízkého druhu
Naši herci přes svoje webkamery nazkouší hry mladých českých dramatiků, které si diváci mohou pustit a být tak svědky toho, že spolu herci můžou hrát, i když jsou mnohdy i několik desítek kilometrů od sebe. Připravili jsme pro diváky aktuálně pět unikátních skypových premiér. Opět na našem webu a FB.

5. dubna od 18:00
David Košťák
NAD ROZLITOU MLÉČNOU DRÁHOU
Vanda Hybnerová a Dan Krejčík

Nakolik jsme ochotni odpustit ostatním lidem, že tu nejsou s námi, když je potřebujeme?
Když byla Klára malá, její otec odletěl do vesmíru. Nyní se vrátil. Zatímco ona zestárla o padesát let, on zestárl o pět. Nyní před nimi stojí nejtěžší úkol – přijmout skutečnost, že jejich úlohy se proměnily. Z dítěte se stává rodič a z rodiče dítě. Poetická hra s notnou dávkou břitkého humoru mladého českého dramatika Davida Košťáka o vztahu nedospělého otce a stárnoucí dcery, kterým čas protekl mezi prsty jako hvězdný prach v jedinečném online podání našich herců z Dánské dívky - Vandy Hybnerové a Dana Krejčíka.

12. dubna od 18:00
Bára Hančilová
ČTYŘI ROČNÍ OBDOBÍ
Jitka Schneiderová a Martin Písařík

Je dítě ekologicky udržitelný projekt? A když tu to dítě je, nevyroste z něj příliš radikální nástupce zelených názorů svých rodičů? A co kdyby se mu proboha něco stalo, kdo komu pak bude co vyčítat! Monika v podání Jitky Schneiderové a David v podání Martina Písaříka řeší budoucnost, která není růžová ani zelená, ani co se ekologie, natožpak vztahů týče. Nebo mají ještě naději? Nová hra současné české dramatičky Báry Hančilové, ve které se najde každý druhý pár.

19. dubna 2020 od 18.00
David Košťák
LAJKA

Jaké to je mít hvězdy na dosah tlapky? Známý příběh odehrávající se v socialistické Moskvě roku 1957 v novém světle díky pohledu jeho hlavní protagonistky, fenky z ulice Lajky, z níž se stala hrdinka celého psího pokolení. Humorná, ale i velmi dojemná a křehká hra podává zprávu o nespravedlnosti a zradě těch, kteří nemají možnost promluvit za sebe, a zároveň se dotýká zásadních témat a otázek, které si ve svém životě klade každý z nás.
„Láska. To je to, když ti zadní předbíhaj přední a padáš na čumák. Ale ta chvilka. Ta chvilka, co padáš. Je jak kdybys letěla.“


PANIC NEBO OREL?
Cyril Navrátil

Borec? To se zrovna nedá říct. Don Juan? Hm, to bych neřekl. Lovec? Možná tak kreditů. Tomáš je pilným vysokoškolským studentem historie. Ovládá několik klasických jazyků, zná průběh každé významné bitvy, na kolbišti lásky si však moc neví rady. No dobře, děvčatům rozumí asi jako vegetarián argentinskému steaku. Takhle to nemůže nechat jeho zesnulý děda, kterému se neřeklo jinak než Evžen, lovec žen. Proto se jako duch Tomášovi zjeví a snaží se mu dát tzn. know how. Chování něžného pohlaví se ale nedají nastudovat a předpovědět stejně jako tah nepřátelského generála... Nebo ano?

ZÁŘEZ
Adam Skala

Sídlištní groteska o třech teenagerech, co vzali pušku a vystříleli svojí školu. Co mohla dělat čtrnáctiletá holka, která věděla, že je výjimečná, ale nikdo jí neřekl v čem? Co mohl dělat její kámoš, kterýho nikdy nikdo nebral vážně, než objevil Pravdu? A co nácek Mára, kterej chtěl jenom trochu vyčistit ulice? Příběh o tom jak je všichni srali a všichni na ně srali a tak srali ti tři na ně. A jak se to rozhodli vyřešit. Bum bum prásk.
Komedie o tématu, o kterém se zatím nežertuje. O vlivu přeinformovanosti, nedostatku idolů a ideálů. O lidech, kteří se ztratili v dnešním světě, protože pravda je někdy stejně šedivá jako paneláky. A každý chce ve světe nechat stopu. Nebo zářez. Text inspirovaný reálnými případy školní střelby a dalšími akty civilního terorismu ve světě si klade otázku, kde se v dnešní době v lidech bere frustrace přerůstající v nenávist, která vyústí v extrémní násilí.

-------

Vedení Divadla Na Fidlovačce se rozhodlo maximálně podpořit herce, se kterými dlouhodobě spolupracuje a kteří se momentálně ocitli bez finančních prostředků. Z těchto důvodů se zapojilo do celorepublikové dárcovské akce projektu Magistrátu Hl. města Praha na koupi vstupenky na NIC 2020, který začal 1. 4. 2020 a potrvá do 1. 5. 2020. Na stránkách divadla je možné zakoupit dobrovolnou vstupenku.

Další možná podpora herců a spolupracovníků divadla je prostřednictvím koupě dobrovolné vstupenky, a to ve 3 kategoriích v rámci našeho online vysílání na webu a FB.

Děkujeme zážitkem!
Věnujte zážitek lékařům, zdravotním sestrám, hasičům, policistům, prodavačkám, pečovatelkám a dalším jako velké díky za jejich práci!
8. dubna 2020 začíná nový projekt DNF, kdy je možné zakoupit vstupenky na naše představení v sezoně 2020/2021 s názvem Děkujeme zážitkem. Slouží jako poděkování těm, kteří pracují a pomáhají v první linii v boji s koronavirem. Všichni, kdo nyní tráví v práci celé dny a noci, nasazují svoje zdraví, si zaslouží naše poděkování a my pevně věříme, že jim tento dárek udělá radost.

WEB: www.fidlovacka.cz
FB: www.facebook.com/www.fidlovacka.cz/

DRACULA ONLINE SERIÁL

zdroj zprávy: Claudia Nasliová