Zpráva

Filip Renč poprvé režíruje činohru.
Ke své premiéře si vybral Pokoj v modrém.
vydáno: 9.3.2020
Divadelní adaptaci původní Schnitzlerovy hry Reigen uvede v úpravě Davida Hara pod názvem Pokoj v modrém ve vlastní produkci v Divadle Na prádle manželský pár Nikol Kouklová a Karel Heřmánek ml. Režie se ujme Filip Renč, pro kterého bude tato zkušenost výjimečná právě proto, že půjde o jeho vůbec první činohru. Doposud režíroval zejména muzikálové produkce jako byly například Dracula, Kleopatra nebo Tři oříšky pro Popelku. Scénografii a kostýmy vytvoří Josef Hugo Čačko.

„Sáhla jsem po tomto textu, protože mu jednoduše věřím. Líbí se mi také jeho příběh a pochopitelně mě láká i představa, že ztvárníme společně s Karlem všechny postavy. To vnímám jako velkou hereckou výzvu. V minulosti jsme sice spolu s manželem také hráli komorní hru Norway.Today pro dva herce, nikoliv však takového formátu, že bychom v průběhu představení měnili charaktery, kostýmy nebo prostředí. V tomto směru plně důvěřuji výtvarníkovi Josefovi Hugovi Čačkovi, který má nelehký úkol, a troufám si už nyní v přípravných fázích říci, že se ho zhostil skvěle rafinovaně. Na spolupráci s Filipem Renčem se těším velmi. Bude to naše vůbec první profesní setkání. Myslím si, že ono pomyslné oko filmaře přinese naší produkci minimalismus, reálnost a intimitu, kterou příběh vyloženě vyžaduje,“ říká herečka a producentka Nikol Kouklová.

„Scénografie vychází ze samotného slovního spojení Pokoj v modrém. Hrál jsem si s vymezením prostoru, vycházel jsem z půdorysu budovy, která je jen povytažena do linie modré, která v každém z mnoha obrazů definuje prostor, ve kterém se jako v ringu utká vždy konkrétní dvojice. Vzhledem k předávaní štafety jednotlivých scén se samotný prostor dá proměňovat a definovat jen povytažením některých linií. Snažil jsem se tedy o variabilní, minimalistickou scénu, se kterou se bude dobře manipulovat,“ doplňuje Kouklovou výtvarník Čačko.

„Nabídku jsem přijal, protože si chci konečně zkusit činohru, která má k filmové režii a vedení herců velmi blízko. Právě herci jsou pro mě stavebním kamenem příběhu a emocí. Dle mého názoru je režisér u dobře napsané činohry jen jakýsi konzultant, třetí oko, či konstruktivní dramaturg. Nebudu mít k dispozici kameru, střih ani obrazové triky - to vše bude muset nahradit výkon herců. A to je pro mne nové a inspirativní,“ vysvětluje režisér Filip Renč a pokračuje: „Na této hře mě baví, že mě zkrátka baví. Pokoj v modrém je o koloběhu marných a pomíjivých lásek. O pomyslném kruhu vztahů, který je nekonečný a neustále se prolínající. Přináší jednoduché milostné situace, které se v našich životech opakují - chyby v komunikaci, přetvářka, zklamání nebo naděje. Hare je však řeší s humornou nadsázkou, která je pro činoherní jemnohru nezbytný element verbálního sdělení. Velice se těším na spolupráci s dvojicí Heřmánek - Heřmánková. Jsou to moji kamarádi a talentovaní herci. Karel mi momentálně hraje i jednu z hlavních rolí v mém připravovaném TV seriálu Hlava Medúzy, a tak doufám, že si budeme vzájemně pomáhat i na prknech, které znamenají svět. Je to pro mě výzva i inspirace. Rád pracuji s emocemi a herci, které je dokáží reprodukovat. O tom je divadlo. O tom je všechno,“ uzavírá Renč.

Schnitzlerova hra byla slovy autora „absolutně netisknutelná“, a proto ji v roce 1900 rozšiřoval pouze „k četbě mezi přáteli“. Její vídeňská premiéra v roce 1921 byla zastavena policií, a v témže roce museli herci v první berlínské inscenaci podstoupit šestidenní soudní proces kvůli obvinění z obscenity.
V roce 1950 natočil Max Ophuls slavný film, v němž mezi jinými hráli Gerard Philipe, Danielle Darrieuxová, Jean-Louis Barrault a Simone Signoretová. Ophuls zacházel s textem velmi volně a přidal novou postavu vševědoucího impresária, kterého hrál Anton Walbrook. Po úspěchu filmu se hra stala známější pod jménem La Ronde.
Po úpravě britského dramatika Davida Hara sáhla také broadwayská a westendská produkce v roce 1998 a uvedla ji ve 111 exkluzivních reprízách. V inscenaci účinkovala tehdy mladičká, ale již známá filmová hvězda Nicole Kidman (Moulin Rouge, Hodiny, Sedmilhářky) s Iainem Glenem (Hra o trůny, Resident Evil: Poslední kapitola, Lara Croft - Tomb Raider).


Hra Pokoj v modrém je pikantním a napínavým zpracováním tématu, kterým se nekonečně zabýváme všichni - láska. Hra servíruje příběhy nejrůznějších lidí a jejich pojetí lásky (i té fyzické). Premiéra se uskuteční v Divadle Na Prádle 29. května od 19 hodin. Reprízy jsou plánované na 2., 11. a 17. června.
.