Zpráva

Fotbalový bůh se zjeví v Divadle D21
vydáno: 21.5.2016
Osud bývalého československého reprezentanta Ivo Knoflíčka, nyní asistenta juniorky fotbalové Slávie a vinohradského barda, oslovil režiséra a uměleckého šéfa Jiřího Ondru z Divadla D21. Ten o něm právě zkouší představení s prostým názvem – Knoflíček. Podle Ondry půjde o tragikomickou fotbalovou baladu. Premiéru si odbude 27. května a zjeví se během ní i fotbalový bůh.

„Příběh Ivo Knoflíčka sledujeme od narození po současnost. Částečně se přitom opíráme o knihu rozhovorů Neváhej a běž – ale zase ne úplně, protože je zavádějící. Verzí Knoflíčkova příběhu je spousta a naší ambicí není vytvořit faktograficky přesnou zprávu, ale naopak pracujeme s absurditou toho příběhu a událostí, které se děly,“ předesílá režisér a autor hry Jiří Ondra. Ten začal zkoušet Knoflíčka na konci dubna. První týden zkoušení probíhal formou improvizace, teprve poté vznikl text hry.

Obsazení inscenace bylo už předem poměrně jasné – do titulní role obsadil Ondra Michala Dudka, který je fanouškem Slavie a s Ivem Knoflíčkem už se delší dobu zná. „Knoflíčka jsem nejdříve znal z Vinohrad, i když jsem věděl, že byl profesionální fotbalista. Ale víc jsem se o něj začal zajímat až díky vyprávění o jeho historii,“ přibližuje svůj vztah ke Knoflíčkovi Dudek.

V dalších rolích se představí Stela Chmelová a Kristýna Podzimková jako Knoflíčkovy osudové ženy a Jiří Panzner, který si mimo jiné „střihne“ role trenérů Máčaly nebo Harašty, ale třeba i bývalého předsedy fotbalového svazu Rudolfa Kocka. Sám režisér bude do hry vstupovat jako rozhodčí.

Představení, které bude mít formu fotbalového zápasu, je ohraničeno cimbálovou hudbou, která tvoří podstatnou část inscenace. Hru na cimbál se kvůli Knoflíčkovi naučila už zmíněná Kristýna Podzimková.

„Ivo Knoflíček je s našimi herci v kontaktu. Během představení se díky tomu objeví video rozhovor, ve kterém odpovídá na otázky, které nás zajímaly i na to, jak se staví k tomu, že o něm děláme představení. Právě on sám chtěl, abychom v inscenaci zmínili i události, které nejsou příliš známé,“ zmiňuje Ondra.

Představení, které bude i o tom, co je čest a spravedlnost ve sportu a ve kterém se zjeví i fotbalový bůh, bude mít premiéru v pátek 27. května v 19.30 hodin v Divadle D21 na Záhřebské.

zdroj zprávy: Ilona Machová