Zpráva

Golem se vrací na Štvanici
vydáno: 10.3.2014
Interaktivní divadelní událost, která v září 2013 vzbudila obrovský zájem veřejnosti, se vrátí na deset dní zpět do opuštěného domu čp. 858 na Štvanici a dovolí divákům od 11. do 20. dubna vstoupit do mystického světa Meyrinkova Golema.

V září 2013 divadelní soubor Tygr v tísni na tři týdny proměnil vilu na pražském ostrově Štvanice v dějiště mystického detektivního románu pražského německého spisovatele Gustava Meyrinka Golem. V současné době se připravuje obnovení projektu na duben 2014, a to nejen z důvodu velkého zájmu publika, ale i kvůli natáčení filmového záznamu inscenace pro projekt Golem Cube, který se představí na Pražském Quadriennale 2015.

„Meyrinkův román se vyznačuje spletitostí dějových linií, skoky v čase, balancováním na hraně reality, snu, transu, je úzce vázán na prostředí pražského židovského ghetta a celý vesmír se vším nízkým i vysokým jako by se koncentroval v těch úzkých uličkách a stísněných pokojích. Román Golem se dle mého názoru nedá adaptovat konvenčním způsobem. To vše nás vedlo ke zvolení metody imerzního divadla a inscenování románu v celé jeho šíři ve vile na Štvanici,“ říká o neobvyklém inscenačním pojetí dramaturgyně projektu Marie Nováková. Diváci se po domě mohou volně pohybovat a sami si skládat příběh, stát se jeho součástí, proniknout do alternativní reality a octnout se na pomezí skutečnosti a snu, tak jako postavy Meyrinkova románu. Na inscenaci se podílelo celkem třicet herců, tanečníků a hudebníků, deset výtvarníků a čtyři členové režijně-dramaturgického týmu. V inscenaci účinkují například Matěj Nechvátal, Jiří Böhm, Hynek Chmelař, Jaroslav Achab Haidler, Eva Josefíková, Anna Stropnická, Vladimír Polívka, Filip Kaňkovský a celá řada dalších.

K otázce návratu projektu GOLEM Štvanice Marie Nováková dodává: „Scénografický tým už momentálně pracuje na vyšperkování prostorů a dopravních prostředků. Vracíme se zejména pro velký zájem publika a touhu celého týmu zažít druhé kolo tohoto experimentu a také proto, že jsme dostali od města možnost se do vily ještě jednou vrátit, odehrát zde několik repríz a natočit filmový záznam pro projekt Golem Cube.“

Projekt Golem Cube byl vybrán jako výstavní objekt reprezentující Českou republiku v rámci výstavy Prostor na Pražském Quadriennale 2015. Režisér inscenace Ivo Kristián Kubák, který byl letos nominován na cenu Alfreda Radoka, přibližuje Golem Cube takto: „Protože není z produkčních ani finančních důvodů možné celou jedinečnou atmosféru inscenace GOLEM Štvanice v rámci PQ 2015 ukázat naživo, rozhodli jsme se nabídnout k prezentaci výstavní intermediální objekt, který by měl míru diváckého zakoušení v případě imerzního divadla přenést do audiovizuálního záznamu a jeho způsobu prezentace. Zní to složitě, ale jednoduše řečeno: chceme diváka pohltit krátkým filmem v galerii stejně, jako jej pohlcovalo divadlo ve štvanické vile.“


zdroj zprávy: Kristýna Šrolová