Zpráva

HaDivadlo se představí Praze. Výrazná brněnská scéna přiveze dvě inscenace do Divadla Archa.
vydáno: 15.3.2022
Začátky HaDivadla, které od roku 2004 sídlí v brněnské funkcionalistické pasáži Alfa, sahají do Prostějova 70. let. Scéna se od svých počátků profiluje jako prostor pro silné tvůrčí osobnosti a razí cestu výrazné autorské poetiky. Na přelomu března a dubna zamíří HaDivadlo do Prahy. Svou tvorbu představí v Divadle Archa 31. března a 1. dubna 2022. Poetiku a směřování současného HaDivadla přiblíží divákům na úvodní besedě – nazvané Intro: HaDivadlo.

V Divadle Archa se HaDivadlo představuje jako další scéna Centra experimentálního divadla. Divadlo Husa na provázku zde hostuje pravidelně již po několik sezon. „Centrum experimentálního divadla a obě tyto jeho scény reprezentují jiný typ divadla, než jaké se hraje jinde. Proto jsou tato divadla pro Archu důležitá a zajímavá. Přímo v DNA mají vepsanou neustálou snahu o nové divadelní tvary, to je to, proč chceme spolupracovat. Navíc spousta členů HaDivadla působila také v mnohých projektech našeho divadla,“ vysvětluje Ondřej Hrab, ředitel Divadla Archa.

Do Prahy zamíří divadlo z Alfa pasáže se dvěma inscenacemi v režii uměleckého šéfa Ivana Buraje. Obě se věnují současným problémům, jsou rozvahou nad stavem současného světa, nad úlohou jedince, ale i celé společnosti. Inscenace Naši (čtvrtek 31. března) je konverzací čtyř členů rodiny v neděli odpoledne. Rozbuškou hádky se stává jedna z krizí současnosti, ta klimatická. Dialogy představení vznikaly spoluprací tří tvůrců na základě pozorování konkrétních lidí a jejich různých postojů právě k tématu klimatické krize. Vznikl tak nebývale civilní scénář, na němž se podílel mimo jiné oceňovaný filmový scenárista Bohdan Karásek. Vnímání (pátek 1. dubna) je poklidnou revoltou k dnešnímu uhnanému způsobu života kladoucího nároky na neustálý výkon a produktivitu. Námět Vnímání vznikl v roce 2019, v období, kdy ještě nikdo netušil, že se jeho téma promítne do života každého z nás. Průvodní věta inscenace „Tvůj pokoj je středem světa.“ se tak znenadání stala vlivem pandemie aktuální pro všechny.

Doprovodný program, v podobě úvodů a následných besed po představení, je HaDivadlu vlastní a nebude chybět ani v průběhu pražského hostování. Před každou reprízou budou mít diváci možnost nahlédnout na proces tvorby skrze autorský úvod režiséra inscenace (vždy od 19 hodin). Po představení bude následovat diskuze s tvůrci a herci.

Ve své aktuální 47. sezoně se HaDivadlo věnuje zkoumání fenoménu „nerůstu“. V uměleckém naplňování přináší nerůst po pandemických časech potřebnou redukci repertoáru. HaDivadlo místo nových premiér přistoupilo k zásahům do stávajícího repertoáru – tzv. Tvůrčím intervencím, které nabízí nový pohled a perspektivu na již vzniklé inscenace. V následující sezoně HaDivadlo opět nové tituly uvede. První premiérou sezony 2022/23 bude v listopadu 2022 inscenace v režii Ivana Buraje.

-----

HaDivadlo v Arše

Čtvrtek 31. 3. 2022
18.00 Intro: HaDivadlo
Představení brněnského HaDivadla pražskému publiku, nejen pro odbornou veřejnost! Scéna progresivní dramaturgie, součást Centra experimentálního divadla. Od svých počátků, sahajících do Prostějova 70. let, si HaDivadlo buduje pozici jedné z předních alternativních divadelních scén, kterou prošla řada výrazných osobností. Od roku 2015 je uměleckým šéfem Ivan Buraj.
19.00 Autorský úvod k inscenaci Naši
20.00 Naši (režie Ivan Buraj, premiéra 31. 1. 2020)
21.30 Debata s tvůrci po představení

Pátek 1. 4. 2022
19.00 Autorský úvod k inscenaci Vnímání
20.00 Vnímání (režie Ivan Buraj, premiéra 4. 9. 2020)
21.30 Debata s tvůrci po představení

zdroj zprávy: Marie Rotnáglová