Zpráva

Herci jako příslušníci RAF v Mnoho povyku pro nic
vydáno: 22.5.2016
Na premiéře inscenace Mnoho povyku pro nic v Divadle Bez zábradlí se v uniformách anglických letců představili Roman Zach, Lucie Benešová, Veronika Freimanová, Martin Zbrožek nebo Veronika Žilková. Skupinka amatérských nadšenců se rozhodla podpořit své kolegy na frontě a díky rozhlasu jim přehrát shakespearovskou hru.

„Nazkoušením hry Mnoho povyku pro nic se tak připojujeme ke stovkám divadel po celém světě, které letos vzdávají hold Williamu Shakespearovi. Tento rok totiž uběhlo čtyři sta let od jeho smrti. Jsme nadšení, že jsme pro režii tohoto představení získali režiséra Guye Robertse z Prague Shakespeare Company, který se souborným shakespearovským dílem zaobírá už mnoho let a získal za svou práci mnoho mezinárodních ocenění,“ říká ředitelka divadla Hana Heřmánková.

V hlavních rolích Mnoho povyku pro nic se představí Lucie Benešová, Roman Zach, Karel Heřmánek jr., Veronika Žilková, Martin Zbrožek, Dana Morávková, Nikol Kouklová, Veronika Freimanová, Petr Pospíchal, Zdeněk Dušek a další. „Jsem poctěn, že Mnoho povyku v Divadle Bez zábradlí režíruji. Příležitost nazkoušet hru ve spolupráci s Lucií Benešovou jako Beatrice, Romanem Zachem jako Benedicem a dalšími, je pro mne úžasnou zkušeností. Spolupracujeme také s panem profesorem Martinem Hilským, jehož překlady jsou vynikající a opravdu zachovávají podstatu Shakespeara,“ říká Guy Roberts z Divadla Kolowrat a dodává, že nemá obavu ani z jazykové bariéry. „Dobří herci se poznají bez ohledu na to, jakým jazykem mluví, a my máme velké štěstí na obsazení.“

foto: archiv Divadla Bez zábradlí
foto: archiv Divadla Bez zábradlí

„Hra je pojatá jako živé rozhlasové vysílání z roku 1942. Všechna představení jsou vysílána živě přes internet, stejně jako se vysílaly staré rozhlasové hry. Piloti a ženy Spojenecké armády (kde společně s Brity bojovali Australané, Američané i Čechoslováci) se sejdou, aby připravili rozhlasovou verzi Mnoho povyku pro nic a podpořili tak morálku vojáků na frontě. Vše je zasazeno do období Československé exilové vlády v Londýně, která bránila svobodné a demokratické Československo. Stejně jako vojáci tenkrát si hru při každém představení můžete v přímém přenosu poslechnout na webu divadla www.bezzabradli.cz,“ upřesňuje mluvčí divadla Bez zábradlí Zlata Jílková.

Původní texty přeložil skvělý profesor Martin Hilský. „Netradiční pojetí této inscenace se mi líbí už proto, že zapadá do širších shakespearovských kontextů a připomíná, že Shakespearovo jméno není spjato jen s anglickým a světovým divadlem, ale také s osudovými momenty anglických a světových dějin. Myslím, že režisér Guy Roberts měl šťastnou ruku, když svou adaptaci Shakespearovy hry pojal jako pokus válečného vysílání BBC inscenovat Mnoho povyku pro nic ve válečném Londýně, to jest v době, kdy Anglie procházela osudovou zkouškou ohněm a obstála v ní,“ dodává Martin Hilský.

Premiéru hry Mnoho povyku pro nic si nenechali ujít ani Dana Syslová, Jaroslav Uhlíř s manželkou, profesor Pavel Pafko a další osobnosti, které se zapojily do premiérových oslav ve stylu čtyřicátých let. „Atmosféru skvěle doplnil i český Frank Sinatra Jan Smigmátor se svým bandem, který v kavárně Divadla Bez zábradlí skvěle zahrál i zazpíval. Reprízy představení Mnoho povyku pro nic můžete v Divadle Bez zábradlí nejblíže vidět 25. a 31. května,“ doplňuje Zlata Jílková.