Zpráva

Igor Bareš výjimečně vystoupí ve třech představeních Zamilovaného Shakespeara
vydáno: 23.4.2019
Divadelní a televizní herec Igor Bareš, který se objevil například ve filmech Antropoid, Fair Play nebo v seriálu Vzteklina vystoupí ve dnech 25. dubna a 3. května v inscenaci Divadla pod Palmovkou Zamilovaný Shakespeare v roli Edmunda Tilneyho a Sira Roberta de Lesseps.

Z důvodu onemocnění v hereckém souboru divadla hledal ředitel a umělecký šéf divadla Michal Lang „záskok“, což nebývá vždy jednoduché. „Když nějaký herec onemocní, bývá to složitá situace. V takovém případě se hledá tzv. záskok. Tím může být buď kolega ze souboru, který ve starší inscenaci hrál stejnou roli v minulosti, nebo herec host, který ztvárňuje roli v inscenaci stejného titulu v jiném divadle. Pokud je role menší, narychlo se ji naučí někdo z kolegů, a večer to tzv. skočí. Před představením se pak zorganizuje tzv. záskokovka, kde se v náznaku projedou scény s dotčenou postavou, aby si herec zkusil roli v prostoru ještě dříve, než přijdou diváci. Do té doby se učí roli podle záznamu inscenace a scénáře. Vždy se snažíme udělat maximum proto, aby se večerní představení nerušilo. Jsem rád, že se nám to většině případů daří.“

Velmi úspěšné divadelní ztvárnění stejnojmenného slavného filmu uvádí Divadlo pod Palmovkou od listopadu 2017 ho vidělo už na 20 000 diváků v téměř 80 reprízách. Mladý básník a dramatik Will Shakespeare musí co možná nejdříve dokončit svou novou hru, nedostává se mu ale sil ani inspirace. Na pozadí záměny postav, velké lásky, omylů a nedorozumění, intrik, obchodních machinací i neobyčejně zábavně a trefně zachyceného divadelního zákulisí, se odehrává okouzlující fiktivní příběh o tom, jak vznikla nejslavnější hra všech dob Romeo a Julie. V hlavních rolích komedie s hořko-sladkým romantickým příběhem září Tomáš Dianiška a Kamila Trnková.

Igor Bareš se narodil 15. 4. 1966 v Olomouci. Vystudoval JAMU v Brně (absolvent 1989), působil v Národním divadle Brno a v letech 2005 – 2015 byl v angažmá v Národním divadle v Praze. Od roku 2015 je v angažmá v Divadle na Vinohradech. V roce 1997 byl nominován na Cenu Thálie za roli Raskolnikova v inscenaci Zločin a trest a na Cenu Alfréda Radoka za roli Hamleta. „S ředitelem divadla Michalem Langem se znám mnoho let a mnohokrát jsme se namlouvali. První spolupráce proběhla v Městském divadle Kladno při představení Rok na vsi. Rozumíme si ve vidění divadla a dokonce, když jsem řešil existenční nejistotu po odchodu z Národního divadla, mohla být Palmovka mou domovskou scénu. Na představení se těším, protože naskakuji do hotového. Baví mě, že všichni vědí, co mají dělat, a já se v podstatě vezu. Je to jednodušší než být u hry od začátku a navíc to není hlavní role. Proto jsem kývnul. Jsem rád, že jsme se touto formou opět potkali a věřím, že to není naposledy a potkáme se znovu,“ říká Igor Bareš.

zdroj zprávy: Markéta Hanušová