Zpráva

Je to tady! Adaptační tábor CAMPQ osídlují mimozemšťani.
vydáno: 6.5.2019
U VILY Štvanice vzniká adaptační tábor pro mimozemšťany. Od tohoto týdne již naostro. Herci ze dvou souborů Jihočeského divadla, z Tygra v tísni a Divadla LETÍ se sjeli na ostrov Štvanice, aby na něm v následujícím měsíci intenzivně zkoušeli inscenaci CAMPQ. Vstupenky na ni jsou již v prodeji, a pro všechny zvídavé, kteří si je ještě nezakoupili, jsme připravili odpovědi na několik zásadních dotazů! Čtěte a prožijte noc na ostrově mezi mimozemšťany!

Co se to děje na Štvanici?
Na Štvanici vzniká český pavilon světové divadelní výstavy Pražské Quadriennále 2019. Bude mít podobu adaptačního tábora pro mimozemšťany. Přes den bude fungovat jako výstava a v noci se změní v sedmihodinové imerzivní divadlo.

Mohu se přijít podívat?
Ano. Od 6. do 16. června denně můžete tuhle výstavu vidět, zcela zdarma. Divadelní představení bude k vidění 3x v Praze (6., 8. a 10. června od 21 hodin) a na podzim 2x v Českých Budějovicích (13. a 14. září od 21 hodin). Lístky na divadlo kupujte přes GoOut.cz

Co znamená imerzivní divadlo?
To je takové divadlo, kde se divák volně pohybuje v prostoru a veškeré děje se odehrávají všude kolem něj. Sám si může vybrat, na co se bude dívat, zda se zapojí aktivněji nebo bude jen v roli pozorovatele.

Co mě konkrétně čeká, pokud se rozhodnu navštívit CAMPQ?
Přijdete k bráně tábora, na začátku dostanete krátké školení o pravidlech hry a hrací žetony. Pak se brána otevře a vy na sedm hodin vstoupíte do paralelní reality. Ocitnete se v adaptačním táboře pro mimozemské uprchlíky, při tzv. noci otevřených dveří. Budete se moci seznámit se čtyřmi mimozemskými kmeny, budete si s nimi moci dát občerstvení v kantýně nebo v kavárně, kterou provozují, navštívit jejich domovy. Můžete se zcela volně pohybovat po táboře a sledovat, co vás baví. Můžete si najít svůj oblíbený kmen a zůstat s ním celou noc, nebo se seznámit s více postavami, jak budete chtít. Kdo bude zvídavý, objeví i určité tajné zóny tábora a jejich tajemství. Ta noc má samozřejmě také svůj příběh. Je tedy na vás, jestli budete víc sledovat příběh nebo jestli vám půjde spíš o pobývání v táboře.

Trochu mě děsí ta sedmihodinová délka, existuje možnost odejít dřív?
Ano, pokud bude divák unavený, má dvě možnosti – jít si na chvíli odpočinout do odpočinkové zóny, kde si bude moci zarezervovat lehátko a třeba i pár hodin spát. Z odpočinkové zóny se můžete do hry kdykoli vrátit. Druhá možnost je odejít nadobro. Bude existovat speciální heslo, které propustí diváka ze hry a zaměstnanci agentury mu otevřou bránu ven.

Co se stane, pokud bude pršet?
Pokud nebude vysloveně extrémní počasí, které by mohlo být nebezpečné (povodně, bouře apod.), bude se hrát. V táboře jsou stany a kontejnery, je tam, kde se schovat. Ale určitě je dobré se v případě nepříznivého počasí vybavit vhodnou obuví a pláštěnkou, deštníky kvůli viditelnosti nejsou povoleny. Stejně tak je dobré myslet na to, že po půlnoci většinou už bývá chladněji.

Jak moc bude představení interaktivní? Bude mě někdo „nutit hrát“?
Diváci mají svou jasně danou úlohu. Jsou to zástupci veřejnosti, kteří se dobrovolně rozhodli navštívit noc otevřených dveří v adaptačním táboře pro vesmírné uprchlíky. Jako k takovým se k nim budou všichni chovat, tj. nikdo se nebude tvářit, že tam nejsou. Ale to, jak se divák zapojí do hry – tedy jestli se bude jen dívat, nebo se aktivně zapojí do děje, je na každém divákovi. Nikdo ho nebude nutit, aby byl aktivnější, než sám chce.

Jak to bude s občerstvením, mám si brát svačinu?
Nemusíte. V CampuQ bude k dispozici kantýna, stánky s občerstvením i kavárna, kterou provozují sami mimozemšťané. Jídlo i pití bude stále k dispozici.

Jaká tajemství mohu v táboře objevit?
V táboře jsou určité prostory, které nejsou zjevné hned na počátku. Divák je musí chvíli hledat. V nich pak může prožít leccos neobvyklého. Například i mimozemský sex. Ten bude samozřejmě přístupný až od osmnácti let☺ Každý mimozemský kmen má svá tajemství a ne každému je prozradí. Některé zážitky budou jen pro omezený počet vyvolených diváků.

Kolik herců v projektu CAMPQ hraje?
Dohromady přes šedesát. Jsou tam herci ze dvou nezávislých pražských divadel – Divadla LETÍ a Tygra v tísni a jsou tam i herci ze dvou souborů Jihočeského divadla – činohry a tzv. Malého divadla, které se zabývá především projekty pro děti a mládež.

Pro jak staré diváky je projekt určen?
Pro dospělé a teenagery. Problém je jen v tom, že se hraje v noci – začíná se při západu slunce a končí chvilku před východem. Je s tím třeba počítat a u mladších diváků odhadnout síly.
.

Další zprávy