Zpráva

Jevištní podoba Vesnického románu Karoliny Světlé
vydáno: 14.9.2020
Slavné dílo klasické literatury ožívá poprvé v divadle! Jedna z největších českých spisovatelek, Karolina Světlá (1830–1899), se zapsala do literární historie především svými Ještědskými romány. Vesnický román (1867) je prvním z nich a sevřeností děje i vnitřní dramatičností konfliktu se mimořádně hodí pro divadelní zpracování. Činohra DFXŠ pro tuto výzvu našla ideálního tvůrce – výrazného režiséra, dramatika a básníka Martina Františáka, který již slavil velký úspěch se svou oceňovanou inscenací Kříže u potoka ve Slováckém divadle.

Romantický příběh ze srdce a hlubin našich hor
Činohra DFXŠ přináší na scénu další příběh z Liberce! Vesnický román Karoliny Světlé je spjatý s blízkým okolím Liberce, odehrává se na jižním úbočí Ještědu. Slavná česká spisovatelka nalezla v našem kraji mocnou tvůrčí inspiraci. Vesnička na jižním svahu Ještědu se stala scénou i svérázným `hrdinou` jejích nejvýznamnějších děl, její název autorka dokonce přijala jako své umělecké jméno a cyklus, kterým vzbudila uznání svých pražských kolegů, se zapsal do literární historie jako Ještědské romány. Krajina se v románu stává takřka jednající postavou a propojuje citové bouře lidí, srostlých s drsnými horami. Romantický příběh hluboké lásky a zničujících vášní na vás dýchne strhující krásou ještědských srázů.

Inscenaci Sylva vytvořil jeden z nejvýraznějších českých režisérů Martin Františák, umělecký šéf Švandova divadla v Praze, spojený s úspěšnou érou Národního divadla v Brně. K horám i venkovu má blízko: vyrostl na úbočích Beskyd a ve volných dnech hospodaří na vsi v Orlických horách. Snad právě proto se s Karolinou Světlou nesetkává poprvé. Jeho inscenace Kříže u potoka ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti (2018) vzbudila velký ohlas u diváků i odborné kritiky, objela nejprestižnější české festivaly, získala absolutní vítězství v divácké i odborné anketě Slováckého divadla a Klára Vojtková s Tomášem Šulajem se za své výkony v inscenaci dostali do úzké nominace na Ceny Thálie. Recenze se shodují na tom, že jeho ryzí současné a bytostně emocionální divadlo se mimořádně dobře hodí pro interpretaci literární klasiky, zejména českého vesnického románu. S libereckým činoherním ansámblem našel Martin Františák rychle společnou řeč a podle všeho se v Sylvě můžeme těšit na silné a svébytné herecké výkony.

Lenka Chválová (dramaturgie činohry) o Sylvě říká:
Inscenace Martina Františáka mají pevný sebevědomý tvar, soustředěný k živému dramatickému středu, totiž ke strhujícímu herectví. Jana Hejret Vojtková jako statkářka, Jan Jedlinský jako Antoš, Barbora Bezáková jako Sylva a Markéta Tallerová jako matka vytvořili na osvědčeném půdorysu českého vesnického dramatu postavy téměř antické. V jejich konfliktu se střetávají základní síly a živly vesmíru. Hlavním protihráčem hrdinů je obec, kterou soubor pečlivě vykresluje do vyhraněných typů, každý svým jednáním zasahuje do děje. Dramatizace Tomáše Syrovátky vznikla přímo pro naši inscenaci a během zkoušení srůstala s režijní koncepcí. Martin Františák se na zkouškách znovu a znovu vracel ke čtení románu, aby nakonec všemi divadelními prostředky vyprávěl příběh Světlé.

zdroj zprávy: Michaela Pompová

Další zprávy