Zpráva

...příští vlna/next wave...
Kafkovské performance na květnové Příští vlně
vydáno: 4.5.2021
Festival alternativního umění …příští vlna/next wave… uspořádá ve dnech 10.-14. května 2021 v uzavřené pokladně divadla Komedie speciální jarní edici. Čtyři performance a jedna projekce vznikají na motivy povídek Franze Kafky.

„Rozhodli jsme se, že nebudeme čekat na podzim, kdy se obvykle naše setkání alternativy koná, ale náhodným kolemjdoucím zprostředkujeme kulturní zážitky právě teď, když jich je nedostatek. V pondělí 10. května se otevřou obchody, my od tohoto dne budeme uvádět v zavřené pokladně divadla Komedie mnohahodinové kafkovské performance a projekci, která zdokumentuje, jak se umělcům na samotce – tedy v proskleném, izolovaném kvádru – dařilo,“ vysvětluje mimořádný termín a záměr festivalu dramaturgyně festivalu Lenka Dombrovská.

Čtyři performeři z oblasti výtvarna, multimédií, literatury, pantomimy a tance – Krusha, ka3ka3, Jana Orlová a Martin Talaga – dostali jako inspirační zdroj vybrané povídky od Franze Kafky a zadání, aby v prostoru 3 x 2,5 x 2 metry vydrželi co nejdelší dobu, sáhli si na dno jako umělci i občané, nebáli se střetu veřejného a privátního a kolemjdoucím ukázali, jak se jim v těchto dnech daří. „Vybrala jsem pět krátkých povídek – Umělec v hladovění, O podobenstvích, Bída starého mládence, Šaty a V noci, které uvozují vždy jeden den. Umělcům tím nabízím především typicky „kafkovská“ témata, jako je tvorba a její smysl, samota, nejistota, ale také skutečnost, pravda, ironie a očekávání. Oni je mohou přijmout a rozvinout, ale také velice snadno roztrhat a zahodit,“ prozrazuje o konceptu Lenka Dombrovská.

Performance samozřejmě mohou diváci při dodržení současných hygienických pravidel sledovat po celou dobu trvání. Jsou však určeny především pro náhodné kolemjdoucí, aby jim nečekaný výjev, odehrávající se v několik měsíců zamčeném prostoru, obohatil jejich obvyklou cestu. Už nyní můžeme prozradit, že na ně čekají střety introverze a extroverze, minimalismu a exaltovanosti či sterilní čistoty a dráždivé barevnosti.

Program speciálního setkání divadelní, hudební, taneční, literární, výtvarné a jiné alternativy:
10.–14. 5. 2021 v pokladně divadla Komedie (pasáž Vlasty Buriana, Jungmannova x Vladislavova, Praha 1)

10. 5. Umělec v hladovění
14.00 – 20.00 performance – Krusha

11. 5. O podobenstvích
16.00 – 20.00 performance – Jana Orlová

12. 5. Bída starého mládence
11.00 – 19.00 performance – ka3ka3

13. 5. Šaty
16.00 – 20.00 performance – Martin Talaga

14. 5. V noci
15.00 – 20.00 projekce kafkovských performancí 21

Koncept: Lenka Dombrovská a Franz Kafka
Účinkují: Krusha, ka3ka3, Jana Orlová a Martin Talaga


zdroj zprávy: Anna Černá