Zpráva

Klicperovo divadlo uvádí k poctě Václava Havla hru Asanace
vydáno: 16.9.2016
K výročí nedožitých osmdesátin Václava Havla nastudovalo Klicperovo divadlo hru Asanace. V premiéře ji uvede 17. září v 19 hodin ve Studiu Beseda. Režie se ujal Havlův dlouholetý přítel a především jeho dvorní režisér Andrej Krob.

První premiéra sezony stojí mimo základní dramaturgickou linii sedmi titulů, kterou Klicperovo divadlo nazvalo Kriminálka Klicperák. „Osmý titul, kterým naši sezonu zahajujeme, připomíná výročí nedožitých 80. narozenin prezidenta Václava Havla. Hra Asanace se zároveň stala pomyslným posledním lístkem do čtyřlístku havlovských inscenací režiséra Andreje Kroba na prknech Klicperova divadla,“ uvedla ředitelka Eva Mikulková s tím, že Andrej Krob již v hradeckém divadle v minulosti režíroval Havlovy hry Pokoušení, Vyrozumění a naposledy v roce 2008 Odcházení.

Skupina architektů je povolána do nejmenovaného malebného městečka se středověkým hradem, aby zde provedla jeho asanaci, a uvolnila tak prostor pro nové sídliště. Celkem rutinní úkol však architektům naruší jedna zdánlivě bezvýznamná petice... Václav Havel hru napsal v roce 1987 jako reakci na komunisty centrálně plánovanou politiku rozvoje městského bydlení, jež byla charakteristická výstavbou nevzhledných sídlišť, která často vznikala na úkor vzácné historické zástavby řady měst.

Václav Havel v Asanaci jakoby opustil svůj „direktivní“ způsob psaní her. Postavy už nejsou tak jednoznačné, mohou mít různé výklady. Je to hra o naději i beznaději, je to hra o konformitě vůči stále se měnícím poměrům, je to hra o podivných cestách lásky, která nenachází svého adresáta, je to hra o smrti jako nástroji vydírání, ale i o smrti jako takové. A nad tím vším nesmlouvavá moc, které dal autor k dispozici kafkovsky laděný zámek s hladomornou, kde končí všichni neposlušní odpůrci asanace historicky památného a stavebně unikátního podhradí.

V hlavních rolích se představí František Staněk jako hlavní projektant Zdeněk Bergman, Kamila Sedlárová jako architektka Luisa, v rolích dalších architektů vystupují Jan Sklenář, Jan Bílek, Jiří Zapletal a Martina Eliášová, dále hrají Marta Zaoralová, Jan Vápeník, Josef Čepelka, Ladislav Svoboda, Lenka Loubalová a jako host v roli prvního inspektora Marek Šimon.

Klicperovo divadlo plánuje uvést Asanaci u příležitosti konání významných minifestivalů havlovských inscenací. V rámci festivalu Pražské křižovatky uvede soubor Asanaci na Nové scéně pražského Národního divadla, s inscenací budou hradečtí herci hostovat i v Brně na přehlídce Divadla Husa na provázku s názvem Málo bylo Havla!.

Pro domácí hradecké publikum divadlo připravuje v letošním roce reprízy na významná data, jakými jsou 17. listopad nebo prosincové výročí úmrtí autora.

zdroj zprávy: Martin Sedláček