Zpráva

Klicperovo divadlo uvede slavnou detektivní komedii
vydáno: 27.10.2017
Druhou premiérou Klicperova divadla v sezoně 2017/18, kterou zároveň vyvrcholí letošní ročník festivalu Čekání na Václava, bude detektivní komedie francouzského dramatika Roberta Thomase – Osm žen.

Podnikatel Marcel je úspěšný muž. Každé Vánoce podle rodinné tradice tráví se svými nejbližšími v horské chatě. Je zde jeho žena Gábi, elegantní dáma, která má ráda pohodlí a luxus. Na Vánoce se vrací i jejich dcera Suzon, která studuje v Anglii, i mladší dcera Katka, která právě prochází pubertou a je vášnivou čtenářkou detektivních románů. Do domu přijíždí i Gábiina sestra Augusta, zapšklá a hysterická stará panna, i jejich matka Babi, která je vděčná za pohodlí, které jí Gábi s Marcelem umožnili, když ji společně s Augustou vzali k sobě. Dalšími ženami v domě jsou služebná Chanelle, která v jejich rodině slouží už patnáct let, a mladá, nespoutaná služka Luisa. Poslední ženou v Marcelově okolí je jeho sestra Pierrete.

Idylické Vánoce se ale nekonají. V domě se stane zločin. Počasí venku nedovoluje dojít pro pomoc, a tak se vyšetřování zločinu ujmou samy dámy. Během pátrání se odkrývají jednotlivé charaktery. Vánice za okny sílí a atmosféra v domě houstne. Z domu není úniku, klubko polopravd a lží se stále více zamotává a nic není ve skutečnosti takové, jaké se na první pohled zdá.

Osm žen se na divadelní prkna Klicperova divadla vrací po více než 40 letech. V roce 1976 měla tato hra premiéru v režii Františka Bahníka a jako mladičká služka Luisa se zde představila Lenka Loubalová, kterou v novém nastudování v režii Petra Štindla uvidíte jako starostlivou služebnou Chanelle. V inscenaci se dále představí dvě nové posily dámské šatny – Sára Venclovská jako Luisa a Týna Průchová jako Suzon. Chybět nebudou ani Martina Eliášová jako Babi, Martina Nováková jako Gábi, Zora Valchařová-Poulová jako Augusta, Natálie Holíková jako puberťačka Katka a Kamila Sedlárová jako tajemná Pierrete. V inscenaci zazní i osm písní z pera hudebního skladatele Jiřího Hájka. Autorkou kostýmů je výtvarnice Lucie Halgašová, podmanivou atmosféru alpské horské chaty vytvořil scénograf Petr B. Novák.

Premiéra proběhne 28. října 2017 na hlavní scéně Klicperova divadla.

DRAMATURG LADISLAV NUNVÁŘ O INSCENACI
S hrou Osm žen jsem se poprvé setkal před několika lety, když jsem viděl Ozonovu filmovou adaptaci. Osm žen pro mne není jen skvělou detektivní hrou, ale také ukázkou, jak Robert Thomas uměl vykreslit mezilidské vztahy, díky nimž je hra živá dodnes. Ve hře se postupně odkrývají intriky, lži a přetvářky. Lži, které jsou často vyřčeny jen proto, aby někdo ublížil někomu druhému.
A jak se říká, že není malých rolí, tak v této hře to platí dvojnásob. Každá z postav je zde důležitá, každá má svoji úlohu. A tak je Osm žen skvělou hereckou příležitostí pro všech osm hereček!

ČTYŘI OTÁZKY PRO REŽISÉRA PETRA ŠTINDLA
O čem je podle vás Osm žen?
Osm žen je detektivní komedie. Ale podle mě víc než o vyšetřování nějakého zločinu jde o odkrytí vztahů v uzavřené skupině lidí. O odkrytí vztahu osmi žen, jak už název napovídá. A chtěli bychom, aby tyto vztahy nebyly idylické, aby došlo na nějaké nepěkné ženské vlastnosti.

Jaké je to ukočírovat osm žen na jevišti?
To není nic strašného, já už jsem to jednou zažil, takže si myslím, že je to docela normální. Nevidím v tom žádný genderový problém, teda zatím.

Došlo ve vaší interpretaci k nějakému posunu?
My jsme se trošku víc inspirovali některými motivy z francouzského filmu, takže vlastně si myslím, že jsme textu, který je podle mě trochu vyčpělý a starý, dali modernější střih. Také jsme zviditelnili určité motivy, které v té hře nejsou tolik znát. A také jsme se inspirovali tím filmem v tom, že jsme si dovolili přidat písně. Takže je to taková hra se zpěvy.

Proč by diváci měli přijít na inscenaci Osm žen?
Protože jsme v Klicperově divadle a musí se chodit do Klicperova divadla, protože tu jsou nejlepší herečky i diváci.

zdroj zprávy: Martin Sedláček