Zpráva

Komedie, která vám strhá bránici...
vydáno: 25.1.2022
Hra, která se zvrtla je první inscenací činoherního souboru DFXŠ v novém roce a je ideální pozvánkou, pokud máme uvažovat o tom, jak nejlépe nalákat diváky do divadel, která budou, jak pevně věříme, v příštím roce naplno otevřena. Jedná se o komedii z divadelního prostředí, která vám na dvě hodiny umožní zapomenout na všechny starosti a bude v hledišti vyvolávat opakující se salvy smíchu. Snad nejlépe charakterizoval tuto hru titulek k recenzi v The New York Times - „Komedie, která Vám strhá bránici.“

Režisérka Kateřina Dušková nám o své nové inscenaci prozradila následující: „Příprava byla velmi náročná. Pro hereckou a režijní práci vyžadovala velké soustředění, dodržení timingu jednotlivých situací a přesnou míru stylizace, aby pointy fungovaly. Bohužel nám téměř polovinu zkoušek ukradl covid, a tak bylo celé zkoušení ještě složitější, než jsme si mysleli.“

„Inscenace je specifická rovněž tím, že je plná naprosto originálních a překvapivých scénických efektů, kdy se dekorace hroutí a padá, Myslíme, že diváci budou neustále překvapováni tím, co všechno se na jevišti stane,“ dodal dramaturg Jiří Janků.

Popsat tuto mysteriózní komedii slovy je v podstatě nemožný úkol, neboť se jedná o smršť dokonale vypointovaných nepředvídatelných situací, které se na sebe neuvěřitelně vrší v mnohdy až strhujícím tempu. Velmi vzdáleně může divákům připomínat slavnou hru Michaela Frayna Bez roucha, která svého času proběhla velmi úspěšně většinou českých divadel. Ta se rovněž odehrávala v divadelním prostředí a diváci se při ní skvěle bavili od začátku až do konce.

Dějová linka Hry, která se zvrtla je velmi prostá. Amatérská divadelní společnost uvádí novou inscenaci a libuje si, že tentokrát obsazení vyhovuje počtu členů souboru. V předchozích letech museli hry přizpůsobovat ansámblu, nyní jim ale nic nestojí v cestě. Žádné problémy s obsazením, natož nějaké technické zádrhele. Jak ale titul napovídá, během představení se pokazí snad vše, co může. Rozpadávají se kulisy, kolabují herci, nefungují světla, zvukaři pouštějí špatné nahrávky, zkrátka takový hercův zlý sen v praxi. Přes všechny četné a mnohdy naprosto neuvěřitelné nehody se představení dopracuje k závěrečné oponě, aby poté sklidilo fantastický úspěch a ovace.

Hra byla poprvé uvedena souborem Mischief Theatre pod titulem The Murder Before Christmas (Vražda před Vánocemi) 4. prosince 2012 v divadle Old Red Lion v Londýně. V září 2014 se přesunula do divadla Duchess na londýnském West Endu a od té doby je absolutním trhákem. V roce 2015 získala ocenění „Olivier Award for Best New Comedy“. Po úspěšném turné po Austrálii dobyla Broadway v New Yorku, kde obdržela ceny „BrodwayWorld UK Winner“ a „WhatsOnStage Award Winner“ jako nejlepší komedie. V Paříži získala cenu „Moliére“ za nejúspěšnější komedii roku.

V Česku byl poprvé tento titul uveden v roce 2019 v Městském divadle v Kladně s velkým diváckým ohlasem. Inscenace uspěla i u odborné veřejnosti, když získala hlavní cenu na Grand - festivalu smíchu v Pardubicích. Stejně úspěšná je i pražská inscenace v Divadle Bez zábradlí. Hru rovněž nastudovalo Západočeské divadlo v Chebu.

Premiéry inscenace Hra, která se zvrtla proběhnou 28. ledna 2022 a 5. února 2022 v 19 hodin v Šaldově divadle. V hlavních rolích se představí Michaela Foitová, Markéta Coufalová, Ondřej Kolín, Martin Stránský, Jakub Kabeš, Filip Jáša, Tomáš Váhala a Stavros Pozidis. Scénografii a kostýmy má na starosti Jozef Hugo Čačko, hru přeložil Alexander Jerie, o pohybovou spolupráci se stará Petr Nůsek a režie se ujala Kateřina Dušková.

zdroj zprávy: Michaela Pompová