Zpráva

Kvůli pandemii koronaviru mění Moravské divadlo Olomouc plán premiér na rok 2021
vydáno: 3.12.2020
Na začátku září představilo Moravské divadlo Olomouc premiérové tituly, na které se diváci mohou těšit v roce 2021. Podzimní vlna pandemie koronaviru však původní plány výrazně narušila a vedení divadla tak musí přistoupit ke změnám v dramaturgickém plánu. Už nyní je zřejmé, že některých titulů se dočkáme až v roce 2022.

„Na podzim jsme chtěli uvést několik skvělých premiér. Bohužel protiepidemická opatření naše plány zhatily. Rozhodně jsme nechtěli diváky o tyto inscenace připravit, zvlášť když už je pro ně připravena scéna a vyrobené kostýmy a rozběhl se zkouškový proces. Současně jsme potřebovali ulehčit divadlu po ekonomické stránce. Tituly naplánované na letošní podzim tak uvedeme na jaře příštího roku, čímž dojde k posunu termínů dalších chystaných premiér. Některé stihneme uvést ještě v roce 2021, jiné jsme museli odložit až na další rok. Je to pro nás skutečně těžká situace a věříme, že naši příznivci tyto kroky pochopí a zachovají nám nadále přízeň,“ sdělil ředitel Moravského divadla Olomouc David Gerneš.

Inscenace jediné Beethovenovy dochované opery Fidelio, která měla mít původně premiéru v červnu a odloženou premiéru v říjnu, se tak do třetice dočká v dubnu 2021. „Celý posun pro nás není vůbec příjemný. Nejde jen o narušení tvůrčího procesu, ale i o přerušení živého kontaktu s diváky, který je pro umělce tolik potřebný. Moc jsme si přáli, aby se neopakovala situace z jara, ale realita je ještě mnohem tvrdší. Příprava inscenace Fidelio dospěla na podzim téměř do finále a další posun znamená opět rozběhnout závěrečnou část zkouškového procesu, přestože vše už bylo ideálně připraveno na premiéru. Věřím, že tato přestávka v nás nechala Fidelia dozrát jako dobré víno. Všichni se na uvedení opery už moc těšíme,“ uvedl umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald.

Na konci října se měla uskutečnit premiéra baletní inscenace Sólo pro tři v choreografii a režii Petra Zusky. Taneční divadlo s písněmi Brela, Kryla a Vysockého si však na první uvedení na olomouckém jevišti bude muset počkat až do konce února 2021. Kvůli tomuto posunu dochází také k odložení premiéry baletní adaptace Valmont – Nebezpečná známost na rok 2022. „Přípravy inscenace Sólo pro tři dospěly do generálkového týdne, všichni tanečníci byli připraveni na premiéru, která bohužel nemohla proběhnout. Po čtyřměsíční pauze se bude muset celá inscenace znovu nazkoušet. Mrzí mě také, že jsme kvůli pandemii koronaviru a rovněž z finančních důvodů museli odložit premiéru Valmonta. Pro soubor je to samozřejmě velká ztráta, protože s každou novou premiérou mají členové souboru možnost tanečního, technického i hereckého růstu,“ upozornil umělecký šéf baletu Moravského divadla Michal Štípa. Doplnil současně, že věří, že se balet Moravského divadla brzy opět setká s diváky v hledišti.

Coby předvánoční dárek plánovalo Moravské divadlo uvést na začátku prosince populární muzikál Hello, Dolly! Také v tomto případě muselo dojít k posunu termínu premiéry, a to na září 2021, kdy měla být původně uvedena opereta Noc v Benátkách. Té se příznivci žánru dočkají až v roce 2022.

Dalším titulem, jehož premiéry se nedočkáme v příštím, ale až přespříštím roce, je adaptace románové kroniky bratří Mrštíků Rok na vsi. Velkolepý projekt, v němž by se setkali zástupci všech tří uměleckých souborů Moravského divadla, měl přitom původně sezonu 2021 zahajovat. „Za současného stavu si opravdu netroufneme rozjet zkoušení takřka stočlenného týmu. Omlouváme se tímto všem divákům, kteří se na premiéru těšili – věřte nám, že my také, neboť uvedení tohoto velkého výpravného dramatu mělo být skutečnou oslavou sta let českého divadla v Olomouci. Věříme, že přesun do roku 2022 bude nejen oslavou vstupu našeho divadla do dalšího století, ale i symbolickou oslavou návratu k životu, jak ho známe,“ řekl Gerneš. Prvním premiérovým titulem roku 2021 tak bude komedie Dokonalá svatba. Inscenaci režírují Michaela Doleželová a Roman Vencl, přípravy odstartovaly v polovině listopadu.

Na rok 2022 byl přesunut i večer s italskými operami Sedlák kavalírKomedianti a také pohádková inscenace Dlouhý, Široký a Bystrozraký. Změna termínu se naopak nedotkla operety Podskalák, nové autorské komedie Michaely Doleželové a Romana Vencla s názvem Spi sladce!, pohádkového baletu Louskáček a adaptace novely Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. „Chci na tomto místě moc poděkovat všem tvůrcům, kteří nám ve věci odkladu premiér a hledání nových termínů vyšli maximálně vstříc. Jsme v tom všichni společně a všichni se těšíme na to, až budeme moci opět otevřít oponu a hrát pro zaplněné hlediště,“ shrnul Gerneš.

AKTUALIZOVANÝ PLÁN PREMIÉR NA ROK 2021:
22. 1. Robin Hawdon: DOKONALÁ SVATBA (činohra)
12. 2. František Ferdinand Šamberk, Harel Hašler: PODSKALÁK (opereta)
26. 2. Jacques Brel, Vladimir Vysockij, Karel Kryl: SÓLO PRO TŘI (balet)
26. 3. Nikolaj Vasiljevič Gogol: REVIZOR (činohra)
16. 4. Ludwig van Beethoven: FIDELIO (opera)
4. 6. Charles Dickens: PAN SCROOGE (činohra)
10. 9. Michael Stewart, Jerry Herman: HELLO, DOLLY! (muzikál)
1. 10. Roman Vencl & Michaela Doleželová: SPI SLADCE! (činohra)
5. 11. P.I. Čajkovskij: LOUSKÁČEK – KOUZELNÝ PŘÍBĚH (balet)
26. 11. Vladimír Kőrner: ZÁNIK SAMOTY BERHOF (činohra)
17. 12. Giuseppe Verdi: NABUCCO (opera)


zdroj zprávy: David Kresta