Zpráva

La Putyka mírně inovovaná
vydáno: 20.5.2013
Cirk La Putyka vrátí v létě na repertoár své první představení La Putyka v upravené podobě.

V červenci se téměř po roce vrátí do repertoáru souboru Cirk La Putyka vůbec první představení, které režisér Rosťa Novák se svým souborem vytvořil a které dalo jméno celému ansámblu – La Putyka. Cenami ověnčená inscenace z prostředí české hospody, která s novocirkusovou poetikou kombinuje akrobacii, tanec, loutky a sportovní výkony, bude k vidění v pražském prostoru La Fabrika během osmi večerů od 16. do 19. a od 23. do 26. července v aktualizované podobě, se kterou se již setkali návštěvníci březnové přehlídky v ostravské hale Gong.

„Od prvního dne zkoušení uplyne v říjnu pět let, během té doby jsme nabrali spoustu zkušeností, hodně nového objevili, no a o to bychom se rádi podělili. Změnili jsme některé choreografie, některé části inscenace jsou náročnější, ale struktura představení se moc nezmění. Díváme se na La Putyku s pětiletým odstupem a stále je co hledat, pořád nás baví a inspiruje,“ vysvětluje návrat k prvotině souboru jeho principál Rosťa Novák.

Kdo by se chtěl na Cirk La Putyka vypravit ještě do letních prázdnin, má příležitost od 21. května do 23. června vidět v La Fabrice všechna jeho další představení – nový Risk, dále Slapstick SonatuUp End Down. „Do léta to bude jediná možnost, protože letos jsme se rozhodli, především z finančních důvodů, nepořádat přehlídku ChapiteauX. Do dalších let se jí ale nezříkáme,“ zdůrazňuje Rosťa Novák.

V plném proudu je také zkoušení nového představení s čistě mužským obsazením v režii Jiřího Havelky, premiéra je plánována na konec roku. Další dvě inscenace se chystají v roce 2014. Jedna bude s mezinárodním obsazením pod taktovkou principála souboru Rosti Nováka, druhou bude režírovat Fin Maksim Komaro, který již s pražským souborem nazkoušel poetickou klauniádu Slapstick Sonata.

V letošním roce se členové souboru zúčastní workshopů s akorbaty francouzského souboru Compagnie XY a trenérem ze švédské cirkusové univerzity DOCH. Přes léto se Cirk La Putyka objeví na festivalech Cirk-UFF v Trutnově a Letní Letná v Praze. „Během července a srpna vyjedeme také do Belgie, Polska a Německa,“ doplňuje Novák.


zdroj zprávy: Vít Novák