Zpráva

Letní shakespearovské slavnosti na Malé Straně
vydáno: 30.7.2019
8. srpna se otevírá druhá pražská scéna Letních shakespearovských slavností na nádvoří Hudební a taneční fakulty AMU. Až do 30. srpna tu mohou diváci vidět hned tři komedie.

S humorem a titulky
Na letní scéně pozdně barokní lichtenštejnské stavby se letos bude rozléhat smích, k vidění jsou totiž pěkně rozverná představení: Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nicSen noci svatojánské. Kromě tuzemských návštěvníků si je mohou vychutnat i zahraniční hosté, neboť k dispozici budou nově anglické titulky.

Svérázná romantika
Láska, intriky, lži a sicilská Messina 16. století, to je ve zkratce obsah komedie Mnoho povyku pro nic. Pozornost diváků na sebe strhávají Petr Čtvrtníček a Leoš Noha v rolích pošetilých strážníků Puškvorce a Šťovíčka. „Hrajeme takovou komickou dvojici popletených strážníků a celou hru se vlastně nic neděje, tak jak je to v názvu hry,“ říká s nadsázkou Leoš Noha. Kromě tohoto komického dua můžete v inscenaci Jiřího Menzela vidět i Václava Jílka, Petru Horváthovou, Jana Révaie, Lenku Zahradnickou nebo Pavla Nového.

Falstaffova krasojízda
Veselé paničky windsorské jsou v podstatě hra na přání, William Shakespeare totiž vyhověl britské královně Alžbětě, která toužila vidět svého oblíbence Falstaffa na větší ploše. Výsledkem je zábavná hra o ženském důvtipu a mužské žárlivosti. „Mně se na Falstaffovi nejvíc líbí, že je to člověk, který má radost i z proher,“ říká na adresu proslulého milovníka života jeho představitel, Bolek Polívka. Paní Pažoutovou hraje Simona Stašová, její přítelkyni paní Brouzdalovou Eva Režnarová a všichni tři baví diváky v inscenaci Jiřího Menzela již jedenáctým rokem.

Návrat svatebního veselí
Na přání se hraje i Sen noci svatojánské. Tentokrát si ho nevyžádala legendární panovnice, ale diváci Letních shakespearovských slavností, kteří se nemohli smířit s loňskou derniérou představení režijního dua SKUTR. A tak se tato svatební crazy komedie od 26. srpna na pět večerů vrací, ale pak už bude opravdu definitivní konec. „Sen noci svatojánské je ideální text pro Letní shakespearovské slavnosti a Martin Kukučka s Lukášem Trpišovským vytvořili nádhernou inscenaci, do které mě baví se vracet,“ zmiňuje Václav Kopta, který ztvárnil roli Píšťaly. Kromě něj v představení účinkují Vanda Hybnerová, David Prachař, Hana Vagnerová, Marek Daniel, Josef Polášek nebo Lukáš Příkazký.

Praktické informace
Přehled všech představení a předprodej vstupenek najdete na www.sheakespere.cz.

zdroj zprávy: Pavel J. Turner