Zpráva

Majitelé klíčů – hra o jednom dějství se čtyřmi vizemi
vydáno: 21.5.2021
Činohra Národního divadla Brno uvede 22. května 2021 premiéru hry Milana Kundery Majitelé klíčů. Toto drama mělo více jak padesát let zákaz od svého autora, aby se inscenovalo. Tento pomyslný zázrak v divadelním světě se povedl díky vytrvalé snaze ředitele NdB – Martina Glasera – který se zároveň ujal i režie tohoto díla.

Komedie osudovosti a tragédie malichernosti
Premiéra měla své původní datum stanoveno na pátek 23. října 2020, nyní dostane svůj prostor v rámci festivalu Divadelní svět Brno. Scéna Mahenova divadla se promění do dvou pokojů, ve kterých se odehrávají malá i velká dramata válečné doby. V jedné místnosti řeší manželé Krůtovy ztracený klíč od bytu, v té druhé se potýká mladý Nečas s mnohem těžším břemenem – zda udat či neudat partyzánku Věru, kterou tajně ukryl ve svém příbytku. Obě zápletky jsou propojené jako dvě nádoby a každé rozhodnutí ovlivní i zbytek rodiny.

V hlavních rolích se diváci můžou těšit na Terezu Groszmanovou, Petra Kubese, Zuzanu Černou, Jakuba Svojanovského a Petru Lorencovou. Promyšlená scéna o dvou rozdělených prostorech a spoustě tikajících hodin je dílem Pavla Boráka, autorkou dobových kostýmů podtrhujících atmosféru protektorátu je Markéta Sládečková.

Majitelé klíčů si nesou dovětek „komedie osudovosti a tragédie malichernosti“. Řada odborníků považuje tuto hru jako jednu z nejlepších druhé poloviny 20. století. Dramaturg inscenace a umělecký šéf NdB Milan Šotek řekl zajímavý poznatek: „Hra je napsána tak, že i dnes má člověk pocit, že mu pod okny pochoduje zástup vojáků z řad gestapo.“ Možná tak člověk na chvíli zapomene na současné problémy naší doby a přenese se na pár chvil do nejtěžšího období novodobých dějin a postaví sám sebe před otázku: Jak bych se v této situaci rozhodl já sám?

zdroj zprávy: Gabriela Vilímková