Zpráva

"maličkosti" ve Strašnickém divadle
vydáno: 18.5.2013
Divadelní soubor X10 sídlící ve Strašnickém divadle chystá českou premiéru hry maličkosti s Jitkou Smutnou a Dušanem Sitkem v hlavních rolích.

Dva staří lidé na konci života. Dva staří lidé na konci světa. Pronásledováni vzpomínkami, pronásledující vzpomínky. Touha vypovědět všechno, dát věcem jméno i za cenu vlastní bolesti. Štěstí spočívá v maličkostech. Beckettovská zpráva o duších, které nemohou odejít, o lidské vůli přežít. Dva staří lidé vzpomínají na válku. Na děsivé i krásné, na lásku, která je navždy spojila. V režii Ewy Zembok vystoupí Jitka Smutnou a Dušana Sitka. Premiéra je plánována na 13. června jako součást festivalu StrašNICE, který také uzavře divadelní sezónu ve Strašnickém divadle.

Pro irského dramatika Endu Walshe je základním tématem jazyk, který je tím, co vytváří realitu, nikoliv naopak. Ve svých beckettovsky laděných komorních hrách zkoumá smysl existence jazyka, funkci vyprávění v lidském životě. Postavy jeho her žijí na hranici bezčasí, nad realitou, která se stává objektem jejich zkoumání. Ať už se jedná o nerozlučně spjaté přátele Čuňku a Čuňase ve Walshově nejznámější hře Disco Pigs, kteří si dokonce vytvořili vlastní metajazyk, otce a dceru ze hry Bedbound, kteří tráví čas mluvením, připoutáni k lůžku nebo Thomase ze hry Misterman, který přímo po vzoru Beckettovava Krappa vede dialog se zvukovým záznamem hlasu své matky.

Hra maličkosti má ale další rozměr, který vnesla do života postav válka – nikoliv jedna konkrétní, ale všechny války světa se zde koncentrují v jednom apokalyptickém obrazu, aby rozmetaly veškeré představy lidstva o humanitě. Unese citové pouto jedné dětské lásky „na první pohled“ tuhle veškerou tíhu?

„Moje Žena věří ve slovo. V jeho svěděctví, věří, že ulevují. Že po nás i po zániku světa slova zůstanou a budou stále potřebná. Právě v dnešní době, kdy si kladu otázku, zda nadužívání slov a informací je pro lidstvo nebezpečné, je pro mě zajímavé s takovou Ženou protnout. Už dlouho jsem toužila vstoupit do mikrosvěta jiné generace a soubor X10 má mladou energii a zdá se i nekomerční dramaturgii. V mém věku je už každá změna přínosem a je pro mě radostí se potkat i s mým partnerem - vrstevníkem Dušanem Sitkem,“ dodává Jitka Smutná. „Už v tuto chvíli v polovině zkoušení vím, že setkání s mladou režisérkou Ewou Zembok je pro mě inspirující a zábavné,“ uzavírá.

„Moje postava nemá jméno, jsem Muž. Zachycuji život od 4 do 70 let. Slova se nesou, život plyne jako řeka. Je to o naději a beznaději, o hříchu a odpuštění. O lásce nelásce. Jsem workoholik, proto jsem kývl na nabídku Lenky Kolihové. S Ewou Zembok se znám už z předchozí spolupráce s Divadlem Puls. Na jevišti v Ostravě jsem viděl Jitku Smutnou a je pro mě potěšením s ní prožít příběh v maličkostech,“ říká Dušan Sitek.

Inscenace maličkosti bude poslední premiérou letošní divadelní sezóny Strašnického divadla, v němž nyní sídlí soubor X10 pod vedením bývalé dramaturgyně Národního divadla Lenky Kolihové Havlíkové, která se rozhodla věnovat vlastním nezávislým projektům. Premiéra bude součástí festivalu StrašNICE, který uzavře tuto divadelní sezónu ve Strašnickém divadle a jehož program nabídne výběr inscenací souboru X10, workshopy pro děti a řadu koncertů. Festival StrašNICE se uskuteční 13. - 17. června v prostorách Strašnického divadla a v jeho přilehlém okolí.


zdroj zprávy: Šárka Pavelková

Další zprávy