Zpráva

Dramox
Měsíc fungování Dramoxu: portál nově nabízí slovenská představení i předplatné pro školy
vydáno: 3.12.2020
Spolupráce se slovenskými divadly, předplatné pro školy, titulky pro neslyšící i natáčení nových inscenací. Tak vypadá Dramox, český online videoportál se záznamy divadelních představení, měsíc po svém spuštění. Dramox odstartoval 20. října 2020 se 30 spolupracujícími divadly, dnes jich je více než 60. Celkově už lidé strávili s obsahem Dramoxu téměř 28 tisíc hodin.

„Jsem rád, že jsme na nic nečekali a rozjeli Dramox dříve než na konci roku, jak jsme původně plánovali. Divadlo lidem chybělo a navíc divadla potřebují své diváky hned,“ komentuje velký zájem o online portál jeden ze zakladatelů služby Martin Zavadil. Zájem o spolupráci stoupá i ze strany divadel a tvůrců. Zatímco v říjnu Dramox spolupracoval se 30 divadly, dnes jich je více než 60. „Snažíme se natáčet, získávat kvalitní záznamy od divadel i z osobních archivů, sjednáváme autorská práva na více než 100 dalších záznamů,“ upřesňuje Zavadil.

Dramox – divadlo bez bariér

Služba se za měsíc fungování rozšířila nejen o spolupracující divadla, ale také o řadu inscenací nejen českých divadel. Nově můžou diváci zhlédnout představení Slovenského národného divadla. Dramox také přidal k většině záznamů titulky pro neslyšící. „Celé je to o bourání bariér, které mohou lidem znemožňovat trávit s divadlem svůj čas. Nejen těch geografických, protože těžko si jen tak zajedete na Slovensko do divadla, ale i různých dalších,“ vysvětluje spoluzakladatel Dramoxu Radim Horák.

Lidé už celkově na Dramoxu sledováním divadla online strávili téměř 28 tisíc hodin. Nejsledovanějšími kousky jsou Příběhy obyčejného šílenství od Dejvického divadla a Ženitba Divadla Na Jezerce. Služba ale nabízí také inscenace regionálních divadel či menších scén. Nově do nabídky přibylo například Fantasy! z Divadla NoD nebo představení Evžen Oněgin Divadla Petra Bezruče. Nabídka se rozroste i o představení větších divadelních scén – jednou takovou inscenací je Velvet Havel z Divadla Na zábradlí, další novinky pak na Dramoxu přibydou v průběhu Vánoc. „Pozorujeme, že lidé se s online divadlem sžili velmi rychle. Stále v něm ale logicky hledají to, co znají z toho klasického, což ale není na škodu. Nejvíce lidí sleduje představení večer a zákazníci se nás také ptají na vánoční předplatné, které vždy v tomto období vyhledávali. To jsme stihli připravit už pro letošek,“ říká Horák.

Divadlo online do škol

Další novinkou, kterou Dramox letos odstartoval, je spolupráce se školami v rámci předplatného pro studenty. „Ozvalo se nám velké množství škol, které by chtěly pořídit Dramox pro své studenty. A to i díky tomu, že už nyní máme 19 představení, které se shodují s povinnou středoškolskou četbou. Proto jsme připravili speciální předplatné pro školy, které můžou svým žákům či studentům zajistit přístup k online představení kdykoliv to jen pro ně bude možné,” představuje novou službu Dramoxu Martin Zavadil. „Už teď společně s DAMU pracujeme na přípravě doprovodných materiálů, které učitelům při využití Dramoxu ve výuce ještě více pomůžou,“ uzavírá.

Dramox je první česká služba, která poskytuje sledování záznamů divadelních představení online. Aktuálně spolupracuje s 60 divadly z celé České republiky. Služba funguje na principu předplatného ve dvou variantách. Měsíčně stojí 299 Kč, v případě ročního předplatného 2 990 Kč. Většinu těchto částek předá Dramox divadlům, tvůrcům a hercům. Přes Dramox lze také divadla podpořit nad rámec standardního předplatného. Službu společně založili Martin Hájek, internetový podnikatel a majitel značky Livesport, Martin Zavadil, který se dříve věnoval stavění digitálních společností a mimo jiné pracoval v Creative Dock, a Radim Horák. Ten pomáhal spustit videoportál voyo.cz a vlastní firmu Weemazz 2.0, která pro vlastníky autorských práv odstraňuje z internetu nelegální kopie jejich děl.

zdroj zprávy: Denisa Morgensteinová