Zpráva

Moravské divadlo zveřejnilo program srpnového festivalu a zve na zářijová a říjnová představení
vydáno: 21.6.2021
Ještě před několika týdny to vypadalo, že dojde na slavnou průpovídku pana Důry z Vančurova Rozmarného léta: Tento způsob léta zdá se mi poněkud nešťastným. S rozvolňováním protiepidemických opatření se však divadelníkům naskytla šance setkat se s publikem alespoň pod širým nebem. Po červnové akci Moravské divadlo na Floře tak ještě před startem nové divadelní sezony dojde i na tradiční festival Moravské divadelní léto. Vedení divadla také počítá s tím, že od září se již umělci budou moci setkávat se svými příznivci v hledišti divadla, a spustilo předprodej vstupenek na září a říjen. Těšit se tak můžete na novinky v repertoáru – komedii Dokonalá svatba, balet Sólo pro tři, operu Fidelio i vánočně naladěného Pana Scrooge.

V pořadí pátý ročník Moravského divadelního léta se uskuteční od 20. do 24. srpna v areálu Korunní pevnůstky v Olomouci. Největším tahákem letošního programu je určitě premiéra komedie britského dramatika Robina Hawdona Dokonalá svatba. Její hlavní hrdina Bill se po rozlučce se svobodou probouzí v jiném apartmá a vedle jiné dívky, než je jeho nastávající. Není čas ztrácet čas, protože na dveře už klepe Billův svědek a za chvíli i sama nevěsta. Inscenace v režii Michaely Doleželová a Romana Vencla, která se prvního uvedení měla dočkat už na konci ledna, celý festival zahájí. „Chtěli jsme pro naše diváky připravit inscenaci, u které si odpočinou a na chvíli zapomenou na starosti, kterých bylo v poslední době víc než dost. Dokonalá svatba je skvěle napsaná komedie, která nabízí velkou porci humoru a vtipných situací. Věříme, že spoustě lidí může udělat radost sednout si na čerstvém vzduchu a nechat se dvě hodiny bavit, a proto jsme se rozhodli udělat premiéru pod širým nebem. Za celý inscenační tým bych ráda řekla, že se nemůžeme dočkat, až budeme moct naši Dokonalou svatbu představit světu, a uděláme maximum pro to, abychom zlepšili náladu všem, kteří se těší na nás tak, jako my na naše publikum,“ uvedla Doleželová. Po premiéře v pátek 20. srpna se o tři dny později uskuteční také první repríza.

Ve znamení humoru a dobré nálady bude také zbytek letošního programu. V sobotu 21. srpna se na jevišti představí klášterní chovanka Denisa, varhaník Célestin a další hrdinové populární operety Mamzelle Nitouche. Na neděli 22. srpna chystá Moravské divadlo dopoledne pro děti s pohádkovým představením Krysáci a ztracený Ludvík, divadelní dílničkou a dalšími atrakcemi. Po roce se na Korunní pevnůstku vrátí Sluha dvou pánů, který je ozdobou repertoáru Moravského divadla již osm let. Letní přehlídku pak v úterý 24. srpna uzavře další divácký hit – interaktivní detektivka Splašené nůžky, v níž si úlohy vyšetřovatelů vraždy zahrají sami diváci.

Vstupenky na festivalová představení je možné zakoupit již nyní v pokladně a na webu Moravského divadla, od července pak budou k dostání v Informačním centru v podloubí olomoucké radnice.

Souběžně s předprodejem vstupenek na letní festival odstartoval také předprodej na představení ze zářijového a říjnového programu. „Zatím prodáváme šedesát procent kapacity sálu s tím, že další vstupenky budeme uvolňovat do prodeje v návaznosti na rozvolňování protiepidemických opatření,“ vysvětlil ředitel Gerneš.

Zářijový program nabídne hned dvě premiéry. V pátek 3. září se dočkají příznivci moderního baletu, kteří měli zatím možnost vidět Sólo pro tři pouze on-line. Inscenace v choreografii a režii Petra Zusky Sólo pro tři patří k nejpopulárnějším inscenacím v historii baletu Národního divadla v Praze. Nyní se znovu vrátí na jeviště, tentokrát v Olomouci. „Sólo pro tři považuji za jedno z vrcholných děl Petra Zusky. Moc si přeji, aby naše představení mělo stejný úspěch jako inscenace v Národním divadle,“ uvedl umělecký šéf Michal Štípa. Taneční divadlo je poctou třem zpívajícím básníkům Krylovi, Vysockému a Brelovi. „Centrální postavou je muž, který jakoby byl trochu Jacquesem, trochu Voloďou a trochu Karlem. Ten prochází celým představením a ač není na jevišti stále, celé se to "děje" vlastně jemu. Je zde však i žena, takový ostrov estrogenu v testosteronovém moři. Ta se dá nazvat jeho alter-egem, duší, svědomím, milenkou, matkou, smrtí,“ popsal Zuska.

Po více než roce od původně plánované premiéry se prvního uvedení před publikem konečně dočká inscenace jediné opery Ludwiga van Beethovena Fidelio. Stane se tak v pátek 24. září. Uvedením Fidelia chtěl soubor opery a operety vloni připomenout 250 let od Beethovenova narození. „Nikdy jsem nezažil a doufám, že už nikdy nezažiji situaci, kdy by se tolikrát přesouvala premiéra. Náš Fidelio měl být vloni připomínkou výročí a oslavou hudebního génia. To se bohužel nepodařilo. Nyní se konečně chystáme postoupit k už tak dlouho očekávané cílové rovince,“ popsal umělecký šéf souboru opery a operety Miloslav Oswald. Inscenaci nastudoval režisér Josef Novák. Ten je umělecky spjatý s divadlem v Ústí nad Labem, kde působil jako režisér i umělecký ředitel. Postavu Leonory, která se vydává za vězeňského dozorce Fidelia, aby zachránila svého milovaného muže, alternují Elena Prášilová Gazdíková a Barbora Řeřichová. Vězněného manžela Florestana ztvární Jakub Rousek nebo Milan Vlček. Inscenaci uvedeme v českém znění s hudebními čísly v německém originále.

Říjnovou novinkou je Pan Scrooge, adaptace Vánoční koledy od Charlese Dickense. Pod divadelní úpravou je podepsaný uznávaný slovenský režisér Marián Pecko, který před třemi lety nastudoval s olomouckou činohrou adaptaci jiné literární klasiky – Rollandovy novely Petr a Lucie. „Dobře víme, že pan Pecko je jeden z mála režisérů, který dokáže vytvořit takzvané rodinné představení, na které mohou jít děti v doprovodu rodičů a prarodičů. Proto padla volba na Pana Scrooge. Vánoční koleda dostane v našem divadle podobu velkého magického, pohádkového divadelního zážitku pro všechny generace,“ zdůraznil umělecký šéf činohry Roman Vencl. Premiéra bude v pátek 8. října, v titulní roli se představí Lukáš Červenka.

V září a říjnu se můžete těšit také na reprízy populárních titulů, jako jsou komedie Splašené nůžky, NedotknutelníSluha dvou pánů, muzikály Donaha!, Starci na chmeluNoc na Karlštejně, balet Giselle, opereta Mamzelle Nitouche nebo opera Così fan tutte.

Na začátku srpna představíme všechny plánované premiéry na sezonu 2021/2022, nyní poodhalíme aspoň část – vězte tedy, že v příštím divadelním roce ozdobí repertoár například slavná Verdiho opera Nabucco, neméně slavný Čajkovského balet Louskáček – Kouzelný příběh, jedna z nejhranějších Straussových operet Noc v Benátkách nebo drama Zánik samoty Berhof v režii Miroslava Krobota. „Na příští sezonu chystáme celou škálu novinek včetně workshopů, besed nebo programu pro studenty. Nezbývá nám než doufat, že v říjnu nenastane opět nejen kulturní půst a my budeme moci všem rozdávat radost a zážitky,“ uzavřel Gerneš.

zdroj zprávy: David Kresta