Zpráva

Morčata – nová inscenace souboru Tygr v tísni
vydáno: 29.11.2016
Komorní alegorický horror je adaptací novely Ludvíka Vaculíka z roku 1970. Vypráví o zvířátkách, o bance, o dětech, o smrti a o obludné nadvládě systému nad lidmi a lidí nad morčaty až do úplné ztráty humanity. Alegorický příběh je určen zejména pro maminky, tatínky, děti, bankovní úředníky, učitelky a chovatele domácí zvěře...

Soubor Tygr v tísni se pravidelně zabývá adaptacemi autobiografické a biografické literatury 20. a 21. století, skrze níž mapuje politické, kulturní a historické proměny a klima moderní doby. Dalším příspěvkem k této linii je adaptace novely Ludvíka Vaculíka Morčata z pera dramaturgyně souboru Marie Novákové. Částečně autobiografická próza dokončená roku 1970 odráží úzkost, nelidskost a absurditu nastupující normalizace s humorem a ironií.

O divadelní inscenaci Morčata
Na pozadí příběhu jedné obyčejné pražské rodiny, která si pořídí morče, a jedné národní banky, ve které se ztrácejí peníze, se rýsuje téma obludné nadvlády systému nad člověkem a člověka nad zvířetem. Společnost spěje do záhuby a kdokoli je schopný kohokoli donutit k smrti bez naděje na obranu.

Novela Morčata pojednává o nejtemnějších zákoutích lidské duše a politického systému, činí tak s nespornou ironií a humorem. Je psána jako didaktická příručka pro děti o morčátkách, rodině a bance. Vaculík používá unikátní jazyk, interní rodinné výrazivo projevující se přetvářením slov a originální stavbou vět. Tatínek (protagonista inscenace) rád poučuje své děti a velice rád a sebevědomě poučuje své diváky. Ze zábavné prezentace sebe samého, své práce, rodiny a zvířátek se stává mrazivý horor. Příběh se odehrává v dusné atmosféře setrvalého nedorozumění. V práci se tatínkovi nedostává odpovědí na jeho otázky a dialogy se ženou a dětmi pravidelně nabývají podobu konfliktu.

„Inscenace zobrazuje nebezpečný koloběh frustrace a týrání, který z oficiálních institucí proniká do soukromí rodiny a mikrosvěta morčecí klece. Toto téma zaujme nejen generaci, která vyrostla v sedmdesátých letech a v které může inscenace vyvolávat nekonečnou řadu asociací z vlastního života, ale i studenty, kteří skrze ni nahlédnou dobu nepoznanou. Ostatně Morčata jsou v seznamech doporučené četby k maturitě,“ vysvětluje Marie Nováková.

REŽIE a DRAMATURGIE: Ivo Kristián Kubák a Marie Nováková
SCÉNA a KOSTÝMY: Jana Preková
HRAJÍ: Tomáš Petřík, Lucie Trmíková, Pavel Neškudla, Michal Lurie, Richard Němec, Tereza Terberová
PREMIÉRA: 7. 12. 2016, v 20.00 ve VILA Štvanice


zdroj zprávy: Dita Eckhardtová