Zpráva

Mozaika jednoho obyčejně neobyčejného života
vydáno: 2.9.2022
Kdybyste měli vybrat z celého svého života jedenáct scén, které by ho dokázaly vystihnout, které by to byly? A dal by se z nich složit příběh, který by dával smysl?

Podobnou otázku si položil zřejmě nejslavnější současný americký dramatik Tracy Letts, autor globálního dramatického hitu Srpen v zemi indiánů zfilmovaného s hvězdným obsazením pod názvem Blízko od sebe. Jako odpověď napsal pro svůj domovský soubor, chicagské Steppenwolf Theatre, a svou dvorní režisérku Annu Shapiro hru Mary Page Marlowová.

Životní příběh titulní hrdinky, obyčejné účetní z Ohia, vypráví Letts v celé jeho šíři. Jedna z těch jedenácti scén zachycuje Mary Page jako půlroční dítě v kolébce, jiná jako takřka sedmdesátiletou umírající ženu. Zároveň se však jednotlivé výstupy odehrávají na přeskáčku, bez obvyklé chronologie – hned vidíme čtyřicetiletou matku pokoušející se domluvit s dospívajícími potomky, hned devatenáctiletou dívku, která si se spolužačkami ze školy pokouší z karet vyvěštit budoucnost. A navíc Mary Page Marlowovou hraje v různých fázích jejího života hned šest hereček.

Právě tímto neobvyklým způsobem vyprávění na přeskáčku ale Letts ukazuje to podstatné: že v různých obdobích svého života jsme různými lidmi. Lidmi, kteří sice nosí stejné jméno, ale nemusí mít navzájem mnoho společného. Mary Page Marlowová, jejíž život komplikují milenecké aféry, rozvody i problematické vztahy s dětmi, je navíc záhadou nejen pro nás, ale i pro sebe.

Napínavý i dojímavý příběh nás tak vybízí, abychom si z jednotlivých střípků poskládali obraz celého života titulní hrdinky, provokuje nás mezerami a nedořešenostmi. A podobně jako Mary, která si před našimi zraky onen život rekapituluje, můžeme přemýšlet, zda mohl proběhnout i jinak. A byla to skutečně Mary Page, která o svém životě rozhodovala?

Působivé drama, které se na jeviště Městského divadla Brno dostává jen čtyři roky po broadwayské premiéře, připravuje v překladu Kláry Vajnerové se souborem režisér Mikoláš Tyc. Jeho inscenační tým tvoří autor scény i kostýmů Marek Cpin, hudební skladatel Robin Schenk a choreografka Adéla Stodolová Laštovková. Šestici Mary Page ztvární Markéta Sedláčková, Radka Coufalová, Lucie Bergerová, Barbora Goldmannová, Barbora Slaninová a Anna Bergerová v alternaci s Gabrielou Čtveráčkovou. V dalších rolích uvidíte Evelínu Studénkovou, Nikol Wetterovou, Igora Ondříčka, Kristiana Pekara a jiné.

Premiéra inscenace proběhne na Činoherní scéně MdB 10. a 11. září 2022.

zdroj zprávy: Kateřina Vižďová