Zpráva

Muzikál ve větším než malém množství
vydáno: 22.2.2012
Britský herec a dramatik Mark Ravenhill se po roce vrací do Prahy. Českým divákům se představí v premiéře nového muzikálu Divadla Letí Plantáž, ve kterém zazní hudba Tomáše Poláka (MIG 21) otextovaná Xindlem X. Inscenace se bude uvádět v Divadle Na Prádle.

Poté, co Plantáž slavila úspěchy na evropských jevištích, přináší ji Divadlo Letí českým divákům v muzikálové verzi. Plantáž je jednou z celosvětově nejúspěšnějších her německého dramatika Davida Gieselmanna, který si pohrává s motivy ruského klasika Čechova a vytváří svébytnou verzi Višňového sadu. Hra vypráví o konci jedné společnosti žijící kdesi na venkovském statku. Jenže tentokrát nejde o ruské statkáře z 19. století, ale o svéráznou komunitu dnešních huličů. Za statkem tak nešumí višňový sad, ale plantáž marihuany. David Gieselmann ve spolupráci s Tomášem Polákem z kapely MIG 21 a Xindlem X vytvořil pro Divadlo Letí hudební verzi, která bude ve světové premiéře uvedena 15. března 2012 v Divadle Na Prádle.

Režisérka Martina Schlegelová říká: „Plantáž pojednává o partě mladých lidí, kteří se pod heslem „láska a tráva zvítězí“ rozhodli uniknout z dnešního západního životního stylu, koupili statek a začali pěstovat konopí. Hulení pro ně představuje jistý životní postoj, který spočívá v přesvědčení, že už jen díky tomu, že člověk kouří hašiš, znamená to, že je revoluční a děsně „alternativní“.“

Dramaturgyně projektu Marie Špalová doplňuje: „Gieselmann vykreslil mozaiku příběhů charakterově úplně rozdílných lidí, kteří se v určité části svého života střetli na jednom místě a vytvořili si svůj vlastní svět. Ta hra je vtipná, plná banálních situací, která ale neklouže po povrchu a ukazuje pokřivené hodnoty dnešní společnosti.“

„Muzikál ve větším než malém množství“, jak zní podtitul nově připravované komedie, nabídne divákům netradiční obsazení. Jednu z postav bude alternovat Aneta Langerová, která bude hrát v divadle poprvé. „Je to má první divadelní role, tudíž další obrovská výzva v mém životě, a tak se moc těším a jsem sama zvědavá, co to se mnou udělá,“ svěřila se Aneta Langerová. Vedle ní se v Plantáži objeví i Xindl X, kterého veřejnost zatím zná především jako hudebního skladatele a textaře. Hrát bude sám sebe. „Původně šlo o postavu slavného boxera Tigera Bunche, který se zbláznil z neustálého rozkolu z toho, jak ho vnímá jeho okolí a jak sebe vnímá on sám. Já sám mám se svým alteregem podobné problémy, takže mi to téma bylo blízké. Když jsem se o tom neprozřetelně zmínil před tvůrci inscenace, než jsem se nadál, z Tigera Bunche se v textu stal Xindl X,“ říká Ondřej Ládek.

Slavnostní premiéra muzikálu Plantáž bude spojena s předáváním Ceny Marka Ravenhilla za nejlepší divadelní inscenaci nového dramatického textu, kterou v loňském roce získaly Černé panny Divadla Komedie. Cenou pro vítěze je kožich, který pro letošní ročník zhotoví výtvarník David Černý. V publiku zasedne i autor Plantáže David Gieselmann. Předávat Cenu bude opět sám Mark Ravenhill, který navíc přijal pozvání Divadla Letí a na slavnostní premiéře Plantáže ztvární jednu z postav inscenace. „Pro Davida Gieselmanna, se kterým jsme dobří přátelé, to bude překvapení, tak snad se to podaří utajit před německým tiskem,“ říká s úsměvem Mark Ravenhill.

David Gieselmann je jedním z nejúspěšnějších světových dramatiků současnosti. V České republice uvedlo jeho hry například Divadlo Na zábradlí (Pan Kolpert, Louis a Louisa) nebo brněnské HaDivadlo (Holubi). Divadlo Letí uvedlo Plantáž v roce 2009 jako scénickou skicu, která se setkala s nadšeným ohlasem. Letí se proto rozhodlo hru řádně nastudovat a ke spolupráci přizvat výrazné osobnosti české divadelní a hudební scény.