Zpráva

Myškina by dnes určitě zavřeli do blázince
vydáno: 6.3.2018
Lidskost, nesobecká ušlechtilost, naivní dobrotivost. Kdo to je? Kníže Myškin, hlavní postava jednoho z nejvýznamnějších světových románů Idiot od Fjodora Michajloviče Dostojevského. Je Myškinovo idiotství projevem moudrosti, nebo naivity? Jak obstojí nekonečná dobrota ve zkaženém světě, zaprodaném požitkům, mamonu a bezohlednému, dravému sobectví? Novou adaptaci pro Divadlo Rokoko nazkoušel režisér Pavel Khek. V hlavní roli se představí Aleš Bílík.

Jeden z nejvýraznějších románů světové literatury od Fjodora Michajloviče Dostojevského, Idiot, ožije v režii Pavla Kheka na scéně Divadla Rokoko. „Knížete Myškina stejně jako Ježíše Krista by podle mého názoru dnes zavřeli do blázince,“ říká režisér inscenace Pavel Khek. „Inscenaci zkoušíme v Divadle Rokoko, kde je díky velikosti vše nablízko, takže diváci si budou moci na každou figuru doslova sáhnout,“ dodává Pavel Khek.

V hlavní roli knížete Myškina se publiku představí Aleš Bílík, který si zahrál po boku Karla Rodena ve filmu Křižáček. „Hodnoty, kterých je kníže Myškin nositelem, jsou tak lidské, až jsou téměř nelidské. Nastavuje společnosti a každému jedinci zvlášť to nejčistší zrcadlo. Bohužel je takový ideál v praxi a reálném životě zjevně předurčen k zániku. Společnost se s ním neumí vyrovnat, stejně jako se on ztrácí v běžné mezilidské komunikaci, natož v drásavém soukolí, do něhož je – i vlastním přičiněním – vtažen. Výsledkem jsou směšné, nechtěně komické výstupy, ale i fatální, nezměnitelné důsledky. Právě pro svou pestrost a hloubku je pro mě Idiot jedno z nejkrásnějších děl, s jakými jsem se setkal. Dramatizace Věry Maškové ještě dodala dílu rychlý, někdy až filmový spád,“ vysvětluje Aleš Bílík a dodává: „Idiot je má sedmá divadelní spolupráce s Pavlem Khekem během dvou let. Což takhle zní až trochu děsivě, ale faktem je, že má důvěra a chuť s ním pracovat naopak stále rostou.“

„Inscenovat Dostojevského a speciálně Idiota byl můj dlouholetý sen, protože mě tenhle román celoživotně provází. A pokaždé, když se do něj začtu, vidím další rovinu, jak chápat Myškinovo jednání. Setkání s Idiotem je pro člověka vždy zážitkem a doufám, že bude i pro diváky,“ doplňuje režisér Pavel Khek.

V roli knížete Myškina se představí Aleš Bílík, Parfena Semjonoviče Rogožina ztvární Jiří Hána. Dále se můžete těšit na Ninu Horákovou, Milana Kačmarčíka, Stanislavu Jachnickou, Petru Tenorovou, Annu Theimerovou, Terezu Krippnerovou, Michaela Vykuse, Zdeňka Dolanského, Viktora Dvořáka a Viléma Udatného. První premiéra inscenace se uskuteční 10. března, druhá 13. března v Divadle Rokoko.

zdroj zprávy: Zuzana Vernerová