Zpráva

Na Biskupském dvoře se setkají Napoleon s Churchillem
vydáno: 13.5.2021
Sir Winston Leonard Spencer Churchill,
nejvýznamnější evropský státník 20. století,
navštívil hrad Veveří v srpnu 1906, září 1907
a se svou paní Clementine poté i v září 1908.


Takto jednoduše zní text pamětní desky umístěné na hradě Veveří. Připravovaný napoleonský projekt týmu skladatele Karla Cóna a scenáristů Stanislava Slováka, Jana Šotkovského a Petra Štěpána (tito tvůrci už pro naše divadlo společně vytvořili Sněhurku a sedm trpaslíků, Barona Trencka, Mendela aneb Vzpouru hrášků, Brněnské koloOsmyčky) však zásadně nasměroval na první pohled nečekaným směrem.

Byť tématem kusu a jeho podstatnou postavou zůstává Napoleon Bonaparte, který několik kilometrů od Brna zažil roku 1805 svůj největší vojenský triumf v bitvě u Slavkova, hlavní pozornost je soustředěna na Winstona Churchilla. Čtyřiatřicetiletý ministr britské vlády přijíždí v naší inscenaci roku 1908 do Brna na svatební cestu se svou ženou (což je historická pravda) a chystá ambiciózní knihu o Napoleonovi (což je fabulace jen částečná – Napoleon byl skutečně velkým Churchillovým vzorem a jeho bustu měl sir Winston celoživotně na svém psacím stole), zatímco novomanželka Clementine se touží realizovat umělecky (zde autoři popustili uzdu fantazii).

Churchill: Lásko, víš přece, že pracuji na knize, která…
Clementine: Ano, já jsem si všimla. Zato ta kniha jistě netuší, že bys měl mít líbánky.
Churchill: Každý máme nějakou zálibu. Já historii, ty zpěv a tanec.
Clementine: Jenomže tobě nikdo neříká, že se nesmíš věnovat historii, protože je to manželky ministra nedůstojné.
Ethel: A jak se ta tvá kniha bude jmenovat, Winstone?
Churchill: Alchymie štěstí. Bude to pokus konečně systematicky vyložit Napoleonovu válečnickou genialitu. A promiň, drahá, u něčeho takového prostě Slavkov nelze vynechat…
Clementine: Jistěže. Radši vynecháš mě
.

Hned druhý den po příjezdu však Clementine záhadně zmizí a Winstonovi nezbývá než po ní začít pátrat. Pomocníky v tom mu jsou jak saturninovsky uhlazený tajemník Archibald, tak brněnská novinářka Agáta, redaktorka žurnálu Pokroková hospodyňka. A barvité balábile postav a postaviček se může roztočit.
Churchillovi se ve snech zjevuje samotný Napoleon s neodmyslitelnou průvodkyní Fortunou, setkáváme se s Leošem Janáčkem, který hledá námět pro svou příští operu, i roztomile natvrdlým policejním prezidentem Walekem a ve svém pátrání se noblesní Angličané dostanou i mezi kriminálníky z brněnské plotny.

Agáta: Už jste klidný?
Churchill: To bych nemohl říct.
Agáta: Ano, brněnská policie, to je jako vzít do džungle plácačku na mouchy. Je to lepší než nic, ale že byste se cítil bezpečně… Každopádně jestli chcete opravdu vědět, co se v Brně děje, musíme jinam.


A do toho se Churchillovi stále zjevuje Napoleonovi velmi podobný podivný impresário s uměleckým jménem Bonaparte, který chystá v brněnském Stadttheateru „napoleonskou revue“, která se náhodou jmenuje také Alchymie štěstí…

Bonaparte: Sire Winstone! Zdá se, že na sebe máme štěstí! My dva si musíme promluvit o Napoleonovi i jiných věcech. Zmínil jsem se, že mám i pro vás dva lístky do lóže?
Churchill: Nezmínil.
Bonaparte: Jako by se stalo. Těším se na vás.


Postupně se ovšem ukazuje, že Bonaparte je strůjcem mnohem ambicióznějšího plánu, pro který je jeho divadelní produkce pouhou zástěrkou. A že Clementine Churchillová se – podobně jako celé Brno – stala nečekaně svědkem mocenských her, které mohou ovlivnit budoucnost celého kontinentu.

Pro premiérovou inscenaci Napoleona sestavil režisér Stanislav Slovák svůj osvědčený tým tvořený Jaroslavem Milfajtem (scéna), Andreou Kučerovou (kostýmy), Petrem Hlouškem (scénické projekce), Martinem Packem (choreografie) a Janem Šotkovským (dramaturgie). Hudebního nastudování se ujal sám autor hudby Karel Cón, sbormistryní bude Jana Suchomelová. V ústředních rolích se představí Kristian Pekar (Churchill), Marta Matějová (Clementine), Milan Němec (Napoleon / Bonaparte), Alžběta Janíčková (Fortuna / Domina / Květinářka), Libor Matouš (Archibald), Barbora Goldmannová (Agáta), Lukáš Janota (Leoš Janáček), Patrik Bořecký (Velké Žanek) a další. Světová premiéra proběhne 29. května ve 20.30 hodin na Biskupském dvoře v Brně.

Máte nepřátele? To je dobře. Znamená to, že jste se někdy ve svém životě za něco postavili. (Winston Churchill)

připravil Jan Šotkovský, dramaturg inscenace