Zpráva

Nová hostující herecká posila v Divadle pod Palmovkou
vydáno: 28.1.2020
František Mitáš, člen hereckého souboru Horáckého divadla v Jihlavě doplnil soubor v rámci inscenace Žítkovské bohyně.

„Záskokové zkoušky v činoherním repertoárovém divadle jsou vždy nesmírně náročnou a svým způsobem i dobrodružnou záležitostí - roli, kterou za standardních podmínek herci studují dva měsíce, musí zaskakující herec kompletně nastudovat obvykle jen za několik málo dní. Je to zároveň těžké v tom, že se musí za velmi krátkou dobu dokázat ,vejít’ do postavy vytvořené někým jiným, perfektně ovládnout text, aranžmá, porozumět do nejmenšího detailu motivacím jednání přebírané postavy a zasadit sám sebe do již existujícího celku inscenace. Zaskakující herci si vždy zaslouží skutečný obdiv a poděkování,“ říká dramaturg Ladislav Stýblo.

Roli Schwannzeho v Žítkovských bohyních nyní ztvárňuje divadelní a muzikálový herec František Mitáš. Herec původem z Lísku na Bystřicku působí v Horáckém divadle v Jihlavě od roku 2005. V minulosti několikrát obdržel Horáce – cenu pro nejoblíbenějšího herce Horáckého divadla – např. za roli v inscenaci Přelet nad kukaččím hnízdem.

„Pro to Žítkovské rychlopřezkoušení, bylo štěstí, že jsem to představení v září viděl a věděl trošičku, do čeho jdu, ale hlavně to pro mě osobně byla od Michala výzva. Ačkoli já vážně nejsem ,fanda’ záskoků, tak naštěstí (i díky videu) jsem do týdne tu roli, tedy hlavně ten text, do hlavy dostal. A moc díky všem lidem v téhle inscenaci, protože na mě byli opravdu hodní. Tak jen doufám, že jsem to přežil nejenom já, ale hlavně ta hra, protože je výborná!!“ hodnotí Fratišek Mitáš.

Žítkovské bohyně hraje Divadlo pod Palmovkou v termínech 22. ledna, 5. a 29. února, 3. března a 22. března a také 3. dubna.

zdroj zprávy: Markéta Hanušová