Zpráva

Nová inscenace Divadla Polárka provede dějinami 20. století
vydáno: 3.4.2017
Dějiny dvacátého století v kostce - tak by bylo možné charakterizovat divadelní hru Tadeusze Słobodzianka Naše třída, kterou v dubnu uvede brněnské Divadlo Polárka. V jedné třídě polské vesnické malotřídky spolu vyrůstají budoucí vrazi i jejich oběti, hrdinové i zbabělci. A zběsilé dvacáté století na jejich životech ukazuje, jak těžké je soudit.

Hru polského dramatika Tadeusze Słobodzianka (nar. 1955) Naše třída uvede Polárka v režii Břetislava Rychlíka. Bude určena pro středoškolské studenty a dospělé publikum. „Jakkoliv je Polárka především divadlo pro děti, je toto logické vyústění naší dramaturgie, která začíná u pohádek pro nejmenší a končit by měla u náročných inscenací, které obstojí na ´dospělé´ divadelní scéně,“ říká umělecký šéf Polárky Jan Cimr. Vedoucí divadla Tereza Lexová připojuje doporučení: „V případě této inscenace rozhodně využijte možnosti workshopů, které k ní nabízíme. Studenti díky nim pochopí historické a politické souvislosti, které jsou v polském kontextu přece jen jiné než u nás a zároveň se lépe emočně připraví na příběh, jehož budou v divadle svědky...“

Deset spolužáků z vesnické malotřídky na východě Polska sleduje hra od jejich dětství ve třicátých letech přes dvojí okupaci (sovětskou a německou), éru komunismu a s přeživšími dochází až k otevření hranic a konfrontaci těch "šťastnějších" emigrantů s jejich dávnými spolužáky, kteří zůstali doma.

Hra je inspirovaná skutečnou událostí, pogromem v polském městečku Jedwabném. 10. července 1941 při něm zahynulo na 1600 občanů Jedwabného židovské národnosti. Ti nebyli zmasakrováni Němci, jak se až do roku 2000 myslelo, ale svými polskými sousedy... Po své premiéře v Polsku v roce 2011 se Naše třída stala nejhranější polskou divadelní hrou v zahraničí - byla uvedena v řadě evropských zemí, v Kanadě či USA. V české premiéře ji uvedlo pražské Divadlo Komedie v roce 2012.

Słobodziankova hra otevírá témata antisemitismu, nacionalismu a totality, ale především obyčejné lidské zbabělosti či pomstychtivosti, která zločinným režimům otevírá dveře. Režisér inscenace Břetislav Rychlík k tomu uvádí: „Tento kus je pro mě velká výzva, není náhoda, že se u nás uvádí teprve podruhé. Je to těžké téma, ke kterému je potřeba přistupovat velmi citlivě. Krutost je v této hře všudy přítomná, stejně jako byla všudy přítomná takřka po celé dvacáté století.“

Divadlo Polárka je brněnské profesionální divadlo pro děti a mládež. Svou dramaturgií se pokouší být průvodcem od prvních divadelních zážitků až po představení pro dospělé, vychovávat vzdělaného a náročného diváka.

zdroj zprávy: Divadlo Polárka