Zpráva

Nové nastudování muzikálu Hamlet
vydáno: 26.2.2020
Světově nejúspěšnější muzikálové zpracování Shakespearova Hamleta se po zastávkách v Japonsku, Americe a Koreji vrací do Prahy: od podzimu 2020 bude uváděn v Divadle Hybernia. V pondělí 24. února v divadle pod supervizí autora muzikálu Janka Ledeckého probíhal konkurz na obsazení rolí. Zájem byl značný, divadlem prošlo několik stovek zájemců o role do taneční company i do hlavních rolí.

„Ještě jsem u konkurzu nezažil takový zájem. Ano, na poslední nastudování Hamleta v Soulu dorazilo na konkurz přes tisíc zájemců, ale v Praze? A to jsme taneční nároky rozšířili ještě o akrobacii. A ukázalo se, že úroveň se za posledních pár let zvedla opravdu dramaticky. Takhle obsazený muzikál jsem ještě neměl,“ komentoval náročný den Janek Ledecký. Choreografka Petra Parvoničová totiž nikoho nešetřila a celé dopoledne se v divadle tančilo v plném nasazení.

Během konkurzu do pěveckých rolí si mikrofon předalo přes sto padesát zpěváků. Konkurence veliká a laťka byla nasazena hodně vysoko. Po neustálém opakování stejných skladeb překvapil jeden z účastníků, který si na roli Horácia nastudoval part Ofélie Nevěrná. A jedno takové překvapení se objevilo u Ofélie. „Typ Ofélie je od pana Shakespeara definován poměrně přesně. Na konkurz původní verze Hamleta před 21 lety dorazila šestnáctiletá Dasha. A já jsem si moc přál, aby se podobný zázrak zopakoval i letos. A povedlo se. Zatím nesmím prozradit nic, ale máte se na co těšit,“ říká k výběru hlavní ženské postavy Janek. A to není s překvapeními konec. Ne všechny postavy jsou nyní definitivně obsazené a stále se jedná.

Ale již můžeme prozradit, že roli Hamleta potvrdili Adam Mišík a Vojtěch Drahokoupil. „Chtěl jsem, aby náš Hamlet 2020 měl v sobě určitou křehkost a zranitelnost, která bude v kontrastu s pěveckým záběrem, který Hamlet má. Což je přesně to, co Adam Mišík i Vojta Drahokoupil naplňují. Adam se připravuje na zápas v boxerském ringu a Vojtu jsem poslal do fitka, protože až budou běhat po hradbách Elsinoru, každá žena v publiku musí zalapat po dechu. V závěrečném souboji budeme vycházet z choreografie japonské verze. Je nádherná. Ale také nejnáročnější. Takže tréninky šermu začínají už v březnu,“ dodává o obsazení hlavních rolí Janek.

V roli Gertrudy se budou alternovat Marta Jandová, Ivana Chýlková a Elin Špidlová a roli Claudia se ujme Janek Ledecký, Josef Vojtek a Tomáš Novotný. „Elin Špidlová byla první královna tzv. světové verze pod vedením Roberta Johansona. Na "Nevěrnou" Marty Jandové se těším už teď. A Ivana Chýlková? To je moje srdcovka už od té doby, co jsem ji ještě jako frontman Žentouru potkal na DAMU. A s Pepou Vojtkem jsme u muzikálového Hamleta od jeho prvních kroků. A pro roli výstavního padoucha Claudia jsme zráli víc než dvacet let,“ směje se Janek.

„V Hybernii představíme verzi, která vznikla ve spolupráci Janka Ledeckého, Martina Kumžáka a amerického režiséra Roberta Johansona. Divadlo Hybernia umožní představit českému divákovi monumentální scénu z dílny Šimona Cabana tak, jak byla použita v největších korejských divadlech,“ říká k výpravě muzikálu Hamlet výkonný producent Michal Mückstein. Kostýmy jsou dílem Simony Rybákové, která s Jankem Ledeckým spolupracovala už na Galileovi.

Muzikály z pera Janka Ledeckého jsou známé svou kvalitou a originalitou, připomeňme muzikál Galileo, který se stále hraje v Divadle Hybernia, nebo muzikál IAGO. Hamlet není výjimkou a jeho úspěšná dvacetiletá tour po světě toto jen potvrzuje.

zdroj zprávy: Verona Ballay