Zpráva

Obnovený provoz ve Strašnickém divadle
vydáno: 22.2.2013
Letošní jaro zahájí Strašnické divadlo symbolicky obnoveným provozem. Od 1. března se můžete příjít podívat na činoherní inscenace, clownerie nebo koncerty. Rezidenty Strašnického divadla se stalo Divadlo X10 a Sacra Circus, pokračovat budou tradiční nedělní pohádky, v jednání jsou další pohostinské inscenace.

Divadlo X10

bylo založeno proto, aby existovalo, experimentovalo a především stavělo na kvalitních textech. Zakládajícími členy Divadla X10 jsou dramaturgyně Lenka Kolihová Havlíková, která po deseti letech odešla z Národního divadla, aby se věnovala nezávislým projektům, dále režisérka Ewa Zembok a herečky Anna Císařovská a Pavla Dostálová. Divadlo se bude věnovat především současným českým a zahraničním hrám, které reflektují současnou realitu. Ve dramaturgickém plánu jsou čtyři premiéry a cyklus scénických čtení.

Aktuálně Divadlo X10 ve spolupráci s dalšími kolegy připraví obnovené premiéry inscenace _láska_ na motivy hry Hodina lásky Josefa Topola a Nože ve slepicích britského autora Davida Harowera. Právě ty budou zahajovacím představením obnoveného provozu Strašnického divadla 1. 3. v 19.00. Po představení bude následovat After party – na koncertě v divadelním baru vystoupí Bára Císařovská, Jindřiška Křivánková a Jana Kozubková.

Sacra Circus
rozvíjí divadelní žánry založené na fyzickém projevu, zejména ty cirkusové a komediální, přičemž využívá artistické techniky. Inspiruje se principy klasických i moderních clownů. Obohacuje cirkus o divadlo a divadlo o cirkus. Sacra Circus je divadlo o věcech mezi nebem a zemí a to doslova i v přeneseném smyslu. Rekvizity létají vzduchem. Herci na chůdách se chtějí přiblížit nebesům a akrobaté volně létat nad zemí. Tak jako akrobat, který se odrazí od země a letí chvíli vzduchem, anebo artista na vysuté hrazdě a provazochodec na volném laně, tak i clown je básník, který odlétá v myšlenkách... Hlavní uměleckou osobností Sacra Circusu je herec, gagman, choreograf a clown Števo Capko. Z aktuálního reprertoáru Sacra Circusu uvidíte v březnu česko-slovenskou amorální clownerii Talíře Taniere, v níž talíře skáčou, padají, létají, praskají, vibrují, kloužou, rotují a tříští se na tisíce kousků. Dále uvidíte klaunérii Brick Circk aneb Cihlorevue, kde se lámou, hází, staví, koušou, drtí cihly.

Březnový program doplní koncerty a další události. Podrobnosti na www.strasnickedivadlo.cz nebo facebook Strašnické divadlo.


zdroj zprávy: Lenka Kolihová Havlíková